Gradovi

Mađarska: Referendum o kvotama između avgusta i decembra

BUDIMPEŠTA – Mađarska bi referendum o kvotama za raspodelu migranata u zemljama EU mogla da održi između avgusta i decembra, rekao je danas mađarski ministar pravde Laslo Tročanji, poručivši da je referendum pitanje nacionalnog suvereniteta.

On je ocenio da EU potajno pokušava da umanji autoritet država članica kad je reč o predloženim kvotama, prenosi AP.

Ukoliko Nacionalna izborna kancelarija i sudovi odobre održavanje referenduma koji je najavio premijer Viktor Orban, glasanje bi moglo da bude organizovano za 150 do 250 dana, rekao je Tročanji novinarima.

Kako je dodao, referendum je dopušten mađarskim Ustavom i ne kosi se sa evropskim pravom, prenele su agencije.

UNHCR je danas saopštio da namera Mađarske da održi nacionalni referendum o planu EU da razmesti izbeglice po državama članicama podriva „zajednički evropski pristup“ tom pitanju.

Agencija UN za izbeglice pozvala je Mađarsku, koja je podigla ograde na granicama kako bi zaustavila priliv migranata, da „se kloni politike straha po humanitarnim pitanjima“ i „podeli odgovornost, umesto što pokušava da nađe načine da je prebaci“ na druge zemlje članice EU.

Mađarska i susedna Slovačka tužile su EU zbog namere da raspodeli 160.000 migranata koji su pristigli u pretrpanu Grčku i Italiju, podseća američka agencija.

Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh