Gradovi

Magna Siting najavila nova ulaganja u Srbiju

BEOGRAD – Multinacionalna kompanija Magna Siting (Seating), koja od 2013. godine posluje u Odžacima, planira povećanje kapaciteta, nove investicije i proširenje mreže dobavljača u Srbiji, rečeno je danas na sastanku predstavnika Magne i srpskih autokomponentaša u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik PKS, Marko Čadež, rekao je da Magna razmatra mogućnost da preseli delove proizvodnje iz drugih delova Evrope u Srbiju i zainteresovana je da intenzivnije saraduje sa srpskim kompanijama, saopšteno je iz Komore.

„Srpske kompanije u oblasti automobilske industrije mogu da budu pouzdani dobavljači multinacionalnoj kompaniji Magna Siting, koja radi za vodeće svetske autobrendove, među kojima su BMV, Opel, Mercedes, Jaguar“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, sastanak predstavnika kompanije Magna Siting i srpskih firmi u oblasti autokomponentistike jeste početak razgovora o dovođenju drugih programa koji mogu da budu interesantni za srpsku automobilsku industriju, kao i o mogućnostima unapredenja postojeće saradnje.

Jedno od važnih pitanja u saradnji sa Magnom je i dualno obrazovanje, ukazao je Čadež, ističući da je ovde reč o visokotehnološkim proizvođačima, kojima je bitna lokacija i kvalitena radna snaga.

Diter Altaus, potpredsednik predstavništva Magne za Evropu, istakao je da to privredno društvo, koje posluje u 18 evropskih zemalja a u Srbiji od 2013. godine, razmatra proširenje saradnje sa srpskim firmama i u okviru drugih grupacija te kompanije.

Altaus je u razgovoru sa predstavnicima srpskih kompanija sagledao potencijal srpske autoindustrije i raznorodne mogućnosti srpskih dobavljača i ukazao da je Srbija, zbog odlične pozicije u srcu Evrope, posebno interesantna i kao mesto povezivanja kompanija u oblasti autoindustrije iz čitavog regiona.

Prema rečima Altausa, koji je ranije kao predsednik vlade nemačke Savezne države Tiringije, bio nadležan i za dualno obrazovanje, taj sistem edukacije bio je magnet za investitore u pokrajinama nekadašnje Istočne Nemacke.

„Važno je da se u novim zanimanjima, poput mehatroničara, na primer, uvedu standardi kvaliteta, kako bi novoobučen kadar i na radnom mestu mogao da se upoznaje sa novim tehnologijama“, rekao je on.

Altaus, koji je i član Upravnog odbora Konrad Adenauer fondacije, istakao je značaj stipendiranja i podrške studentima u saradnji sa privredom, jer takav oblik podrške predstavlja veliki podsticaj za razvoj i usavršavanje mladih, navodi se u saopštenju.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh