Gradovi

Majkrosoft donira milijardu dolara u „cloud“ servisima

BEOGRAD – Američka softverska korporacija Majkrosoft (Microsoft) zarekla se da će tokom naredne tri godine donirati milijardu dolara u „cloud“ servisima nevladinim organizacijama i istraživačima za koje smatraju da rade za „javno dobro“.

Naime, ideja Majkrosofta je da se pristup tim servisima obezbedi onim zajednicama koje ne mogu da ih priušte, a postavljeni cilj je da se tokom te tri godine podrži oko 70.000 organizacija i oko 900 univerzitetskih istraživačkih projekata.

Tu informaciju, kako je objavljeno na sajtu te kompanije, saopštio je generalni direktor Majkrosofta Satjan Nadela koji će se danas obratiti učesnicima svetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

„Sada će više od 70.000 organizacija imati pristup tehnologiji koja će im pomoći da reše najveće društvene izazove i, naposletku, da popravi stanje u društvu i omogući da se svi ravnomerno razvijaju“, poručio je Nadela.

Cloud servisi, odnosno računarstvo u oblaku, predstavlja oblast računarstva u kojoj se informatički kapaciteti, poput procesorske snage i memorijskih kapaciteta, obezbeđuju putem interneta, umesto da ga korisnici poseduju na sopstvenom računaru.

Foto Tanjug/O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh