Gradovi

Makedonija će puštati onoliko izbeglica koliko će EU primiti

SKOPLJE – Makedonija će na svoju teritoriju pustiti samo onoliko izbeglica koliko su članice EU spremne da prihvate, izjavio je danas makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki.

„Najvažnija stvar je da je Makedonija spremna da preduzme sve neophodne korake za adekvatno upravljanje migrantskom krizom“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju sa austrijskim kolegom Sebastijanom Kurcom.

Poposki je rekao da će Makedonija sve korake preduzimati u koordinaciji sa partnerima i drugim zemljama duž migrantske rute, prenela je agencija MIA.

Te mere će, kako je objasnio, odražavati odluke usvojene u Nemačkoj, Austriji i drugim članicama EU koje su konačna destinacija migranata.

Na pitanje kada će Makedonija biti spremna da zatvori granicu sa Grčkom, on je rekao da su preduzete mere na granici za sprečavanje ilegalnog ulaska i registraciji svih onih koji imaju pravo na azil u evropskim zemljama pošto dolaze iz članica EU.

„Broj migranata koji ulazi u Makedoniju zavisiće od toga koliko migranata prime zemlje članice EU. Austrija može da prihvati 37.500, Nemačka, Švedska i druge zemlje će saopštiti svoje cifre, i tako će se dobiti ukupan broj ljudi koji će moći da pređu preko makedonske teritorije“, rekao je Poposki.

On je dodao da je pomoć Austrije i drugih partnera više nego dobrodošla, naročito ako se ima u vidu da su napori makedonskih institucija finansirani isključivo od poreskih obveznika Makedonije.

„Makedonske vlasti imaju glavnu reč na makedonskoj teritoriji i mi ćemo odlučiti koje mere će biti preduzetei i u kom obimu“, rekao je Poposki.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh