Novosti online

Македонија инвесторима радно место плаћа 21.000 евра

СКОПЉЕ – Седам страних компанија које раде у слободним индустријским зонама у Македонији за седам година добиле су укупно 56 милиона евра државне помоћи, објавио је Центар за економске анализе. Према анализи економиста тог скопског истраживачког центра, помоћ у државним субвенцијама и ослобађању од пореза достиже и до 47 одсто висине средстава које су те стране компаније уложиле у Македонији.

„Ако пренесемо те трошкове на ниво генерисних нових запошљавања у тим компанијама, онда једно ново запошљавање кошта 21.000 евра”, рекла је Весна Гарванлиева из Центра за економске анализе.

Према њеним речима, македонска економија бар за сада не осећа велику корист од страних инвестиција, али би могла да се интензивира у наредним годинама. Њихово учешће у укупном извозу Македоније износи 27 одсто, али додата вредност коју седам страних компанија из слободних зона дају бруто домаћем производу Македоније износи непуни проценат.

Међутим, више од 70 одсто македонских менаџера сматра да су домаће фирме дискриминисане у односу на стране и очекују једнак третман. Просечна плата у компанијама у слободним зонама је мање од просека зарада на нивоу Македоније и износи 200 евра.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh