• Regioni

  MAKEDONIJA MENJA IME Grueski: Na referendumu ćemo odlučiti kako ćemo se zvati!

  Pune 24 godine Makedonija i Grčka spore se zbog imena nekadašnje jugoslavenske republike koja je sebe posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine nazvala „Republika Makedonija“.

  To je razljutio grčku vladu koja smatra da je ime države svojevrsni napad na Grčku čija severna provincija, koja se graniči sa Republikom Makedonijom, nosi identično ime. Makedonski premijer Nikola Gruevski sada tvrdi da je otvoren za dijalog koji bi kao krajnji rezultat imalo referendumom na kome će se odlučiti kako će se ubuduće zvati.

  Zvanična Atina smatra kako Skoplje „krade“ značajan deo helenističke kulture, a čiji se tragovi mogu primetiti na bivšoj makedonskoj zastavi, ali i sadašnjoj s obzirom na stilizovanu Vergininu zvezdu, te prisvajaju i Aleksandra Makedonskog.

  Grčka je u znak protesta blokirala ulazak Makedonije u međunarodne organizacije kao što su NATO i Evropska unija, dok je na nivou Ujedinjenih nacija lobirala da se Makedonija oslovljava nazivom Bivša jugoslavenska republika Makedonija sve dok problem imena ne bude rešen , prenosi britanski Gardijan.

  Dosadašnji predlozi Atine uključivali su dodavanje prideva ispred reči „Makedonija“ kao što su „gornja“ ili „nova“, ali Skoplje nije prihvatilo nijedan prijedlog.

  Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com