• Hronika

  Makedonski mediji: U zemljotresu povređeno oko 50 osoba

  SKOPLJE – U zemljotresu koji je danas popodne potresao Skoplje povređeno je oko 50 osoba, javila je Sitel TV navodeći da su građani zadobili povrede kada su pokusali da napuste svoje stanove.

  Povređeni su prevezeni u skopske bolnice, uglavnom sa prelomima ruku i nogu i posekotinama, navodi ta televizija.

  Neki od građana su povređeni prilikom silaska niz stepenice, a neki prilikom iskakanja sa terasa nižih spratova.

  Kako je preneo Rojters, očevici su naveli da je potres izazvao paniku među stanovnicima kao i da su se na pojedinim zgradama pojavile pukotine na zidovima.

  U Skoplju se danas u 15.10 sati osetio novi jači zemljotres jačine pet stepeni Rihterove skale posle dva slabija potresa koja su jutros uznemirila građane glavnog grada Makedonije.

  Epicentar novog potresa bio je sedam kilometara istočno od Skoplja, javio je Evropski mediteranski seizmološki cenatr, prenosi MIA.

   

   

   

   

  Makedonski seizmolog: Nema prijava o povređenima, štete ima

   

  Zemljotres za koji se preliminarno procenjuje da je bio jačine 5,3 stepeni po Rihterovoj skali koji je danas po podne pogodio Skoplje pričinio je manje štete zgradama, ali nije prijavljeno da je iko povređen, rekla je Dragana Cernih iz makedonske seizmološke službe, javlja AP.

  Cernih je američkoj agenciji rekla da je dobila prijave o pukotinama u zidovima zgrada ili o srušenim dimnjacima, kao i o šteti nanetoj krovovima u selima u okolini Skoplja.

  Prema njenim rečima, najmanje četiri snažna naknadna potresa usledila su posle velikog potresa, dok je jedan manji potres zabeležen ranije tokom dana.

  Američki geološki zavod je takođe saopštio da je preliminarna jačina zemljotresa koji je pogodio Skoplje 5,3 stepeni po Rihterovoj skali, sa epicentrom oko četiri kilometra istočno-severoistočno od Skoplja, na dubini od 10 kilometara.

   

  Nemački istraživački centar za geološke nauke (GFZ) sa sedištem u Potsdamu saopštio je, međutim, da je zemljotres bio jačine pet stepeni, navodi AP, uz napomenu da eksperti za zemljotrese često iznose različite procene o jačini potresa.

   

  Dragičević: I ranije takvi zemljotresi

   

  Zemljotres jačine pet jedinica Rihterove skale pogodio je danas Skoplje, a zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda (RSZ) Branko Dragičević kaže da se radi o seizmički afirmisanoj oblasti koju su i ranije pogađali takvi zemljotresi.

  Podsećajući da je Skoplje 1963. godine pogodio razorni zemljotres, on je naveo da je nakon toga grad obnovljen, a da su objekti građani po seizmičkim propisima i da su seizmički zaštićeni.

  Prema njegovim rečima, zemljotres je mogao da izave manje štete na slabim građevinama.

  Dragičević je istakao da se zemljotres koji je pogodio Skoplje u 15.10 osetio u čitavoj Srbiji, a posebno u njenim južnim delovima.

  “Zemljotres se osetio u celoj Srbiji, a najjače u južnoj Srbiji. Osetio se i u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj“, rekao je Tanjugu Dragičević.

  On je naveo da je do zemljotresa došlo pet kilometara jugoistočno od Skoplja, da je bio jačine pet jedinica Rihterove skale na dubini od 10 kilometara što je dosta plitko.

  Podsećajući da su Skoplje jutros pogodila dva zemljotresa, Dragičević je upozorio i na seriju manjih udara koji će se nastaviti.

  Što se tiče Srbije, on je naveo da kod nas postoje uslovi za zemljotrese koji su se i ranije događali.

  Foto www.freeimages.com/myles

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com