Regioni

MAKEDONSKI PREDSEDNIK OČAJAN: Plaćamo greške EU, ostavili su nas na cedilu!

On je naveo da u izbegličkoj krizi Makedonija sada plaća greške EU, da je potrošila već 25 miliona evra svojih poreskih obveznika i proglasila kriznu situaciju.

„A šta smo dobili od Evrope? Ništa! Nijedan cent! Umesto toga sada kao zemlja koja nije članica EU mora da štiti Evropu od jedne članice EU, odnosno Grčke“, naglasio je Ivanov. Makedonija, kako je podsetio, nije ni u EU, ni u zoni Šengena, ni u NATO.

Đorđe Ivanov: Niko nas neće (Foto: Beta)Đorđe Ivanov: Niko nas neće (Foto: Beta)

„Niko nas neće. I pored toga, štitimo Evropu od jedne evropske zemlje koja je loše kontrolisala izbeglice, odnosno jednostavno ih je slala dalje. Bezbednost su u izbegličkoj krizi potpuno izgubili iz vida. Da smo se oslonili na Brisel i da nismo sami reagovali, odavno bismo bili preplavljeni džihadistima“, naveo je on.

Ivanov je rekao da je Makedonija zaplenila 9.000 falsifikovanih ili ukradenih pasoša, te da neke „takozvane izbeglice“ sa lažnim identitetima putuju celom Evropom. Na pitanje da li bi Nemci morali da budu zahvalni Makedoniji što je radikalno zatvorila granicu, Ivanov je rekao:

Foto: ProfimediaFoto: Profimedia

„U izbegličkoj krizi postoje humanitarni aspekt i bezbednosni aspekt. Kada je reč o humanosti, Nemačka je dobro postupala. Ali na planu bezbednosti je potpuno zakazala“. On je objasnio da je Skoplje želelo da razmenjuje informacije sa Nemačkom i Evropom o potencijalnim džihadistima, ali da te podatke niko nije hteo, jer je Makedonija „treća zemlja“. Tek naknadno, kako je naveo, obratili su se Makedoniji povodom atentata u Parizu.

Đorđe Ivanov (skroz desno) u razgovoru s novinarima Bilda (Foto: Printscreen Bild)Đorđe Ivanov (skroz desno) u razgovoru s novinarima Bilda (Foto: Printscreen Bild)

„Tada smo im preneli da je doputovalo ukupno 10 osoba sa istim identitetom kao atentatori“, rekao je makedonski predsednik. Na opasku novinara Bilda da je u „pregovorima za stolom sa EU Turska, a ne Makedonija, Ivanov je rekao:

„Nažalost, mi smo deo jelovnika. Uvek smo bili žrtve institucija EU, 25 godina su nas lagali i manipulisali nama. Sedam puta se već govorilo o našem članstvu u EU, ali je uvek postojala prepreka koju je postavljala Grčka“.

Delove intervjua možete da pogledate ovde.

(Tanjug)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh