• Novosti online

  Makron apelovao na pomoć svetskih sila za suzbijanje požara u Amazoniji

  Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas pred početak samita G7 u Bijaricu da upućuje apel svim svetskim silama da pomognu Brazilu i drugim južnoameričkim zemljama u borbi protiv požara u Amazoniji.

  Uoči samita G7 koji počinje danas, Makron je stavio požare u šumama Amazonije na vrh dnevnog reda tog skupa. On je to ponovio danas u televizijskom obraćanju naciji pred početak samita.

  „Treba da odgovorimo na poziv šume, Amazonije, našeg zajedničkog dobra, i prema tome mi ćemo delovati“, rekao je Makron i dodao da treba delovati i dalje na ponovnom pošumljavanju pogodjenih oblasti, prenosi Frans pres.

  Njegovo televizijsko obraćanje podudarilo se sa dolaskom aviona sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Bijaric, javlja AP.

  Makron je u svom obraćanju takodje pozvao na okončanje trgovinskih ratova koji se, kako je rekao, svuda šire.

  On je rekao da se nada da će uspeti da ubedi svoje partnere da su trgovinske tenzije „loše za sve“.

  Pred polazak na samit Tramp je izjavio da bi mogao da oporezuje francuska vina kao meru odmazde za francuske poreze američkim tehnološkim gigantima, na šta bi EU uzvratila.

  Makron je pozvao aktiviste protiv G7 koji protestuju blizu Bijarica na mir i slogu i rekao da veliki izazovi kao što su klima treba da se rešavaju zajedno, prenosi Frans pres.

  „Želim da pozovem na mir i slogu. Naše velike izazove kao što su klima, borba protiv nejednakosti i nesigurnosti rešićemo samo ako delujemo zajedno“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju nekoliko sati pred početak samita G7 u Bijaricu.

  Nekoliko hiljada ljudi mirno je protestovalo danas u maršu od francuskog grada Andaja do grada Iruna na španskoj granici.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com