Gradovi

Makron i Šolc: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan

kosoPredsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenili su danas da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan i dodali da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, saopštilo je danas Predsedništvo Srbije.

Makron i Šolc su u zajedničkom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveli da se u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moraju uložiti jači napori kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost.

„Upućujemo Vam zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan“, navodi se u pismu.

Makron i Šolc su pozvali Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem EU.

Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou, dodaje se u pismu.

„Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera (Ploetner) i Emanuela Bona (Beaune), da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, dodaje se u pismu Vučiću.

 

Beta

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh