• Gradovi

  Makron: Ne mislim da Putin želi da oslabi ili uništi Zapad

  Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je u intervju za više evropskih listova da cilj predsednika Rusije Vladimira Putina nije da uništi ili oslabi Zapad, već da nastoji da obnovi Veliku Rusiju jer je uveren da je to preduslov za opstanak njegovog naroda i zemlje, a da Zapad može i treba da sa Rusijom saradjuje i u Siriji.

  „Cilj Putina jeste obnavljanje Velike Rusije jer smatra da je to uslov da opstane njegova zemlja. A da li teži da nas oslabi ili da nestanemo? Ne mislim. Putin ima svoj način tumačenja sveta. Smatra da je Sirija za njega temeljno pitanje susedstva. Šta može da se učini? Da saradjujemo zajedno u Siriji da pobedimo terorizam i rešimo krizu“, kazao je Makron u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Gazeta viborča.

  Makron je upozorio da je i sama Rusija žrtva terorizma da je i Putin suočen s neredima na granicama i agresivnim verskim pokretima koji ugrožavaju zemlju, a da je motivisan time da obnovi snažnu rusku kolektivnu svest kako bi očuvao jedinstvo države.

  „To su pobude kojima se rukovodi takodje i u Siriji. Ne mislim da Putin gaji prijateljstvo prema Bašaru Al-Asadu. On ima dve opsesije: da spreči propast države i da se bori protiv terorizma. Dugo nas je blokirala osoba Bašara Al-Asada. Ali Al-Asad nije naš neprijatelj, on je neprijatelj sirijskog naroda“, kazao je Makron.

  Predsednik Francuske potvrdio je da je njegova zemlja spremna da se i sama angažuje vojno u Siriji, ako vlast u Damasku predje crvenu liniju hemijsko oružje.

  „Kada neko postavi crvenu liniju a ne ume da iznudi da se ona poštuje, samo pokazuje svoju slabost. Ako se utvrdi da je upotrebljeno hemijsko oružje i budemo u stanju da utvrdimo njegovo poreklo, Francuska će krenuti u napade da uništi identifikovana skladišta hemijskog oružja“, rekao je Makron.

  Po rečima francuskog predsednika, to što Zapad ima zajedničke ciljeve sa Rusijom u Siriji ne znači da će Francuska ignorisati ponašanje Rusije u ukrajinskoj krizi i gaženje prava i sloboda.

  „I dalje ću biti zahtevan sagovornik u pitanju individualnih sloboda i osnovnih prava. Tu je i ukrajinsko pitanje. Sačekaću prvi sastanak u normandijskom formatu da preciziram svoje stavove. Jedno je sigurno. Mi imamo obavezu da zaštitimo Evropu i njene saveznike u regionu“, kazao je Emanuel Makron u intervjuu za osam vodećih evropskih dnevnika.

  Pored poljskog lista, intervju s Makronom objavili su i pariski Figaro, belgijski Soar, londonski Gardijan, španski Pais, nemački Zidojče cajtung, italijanski Korijere dela sera i švajcarski Tan.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com