• Novosti online

  Макрон: Односи Србије и Косова приоритет данашњег самита

  БЕРЛИН – Француски председник Емануел Макрон изјавио је у Берлину да су односи Србије и Косова приоритет данашњег самита и да намера Немачке и Француске није да препоруче неко решење косовског питања већ да допринесу наставку преговора Београда и Приштине.

  „Немамо намеру да препоручимо решење, већ да сагледамо све могуће опције, да разговори буду без страсти и без табуа”, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

  Макрон је казао да ће на данашњем састанку са лидерима западнобалканске шесторке, Хрватске и Словеније, бити речи о најосетљивијим питањима и стабилности региона, јер је она „пре свега европско питање” пошто од ње зависи и стабилност Европе.

  Он је казао да су последњи месеци показали да је „могуће направити напредак” и као пример за решавање проблема навео Преспански споразум Грчке и Северне Македоније, јавља Бета.

  Макрон је навео да Немачка и Француска желе заједнички да се ангажују на Западном Балкану да би пружили допринос стабилности региона.

  Додао је да ће партнерима са Западног Балкана данас представити визију новог ангажмана Француске у региону у циљу обезбеђења његове стабилности.

  Француски председник је рекао да Париз са Берлином жели на Балкану да се ангажује у области одбране и безбедности и у циљу јачања сарадње у борби против финансијског криминала.

  Главна тема данашњег самита у Берлину у организацији Меркел и Макрона јесте ситуација на Западном Балкану, с нагласком на односе Србије и Косова. На самиту учествују и лидери Србије, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, Албаније, Хрватске, Словеније и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

  Меркелова: Данас отворена дискусија, без доношења одлука

  БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће једна од тема данас у Берлину, где се одржава састанак о Западном Балкану, а потом се разговори настављају радном вечером, бити „питање односа Србије и Косова” и како да се то питање покрене са мртве тачке.

  „Данас ће бити отворена дискусија, а не доношење одлука”, рекла је она на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном, коорганизатором самита о Западном Балкану, пред почетак тог састанка.

  Она је рекла да Немачка и Француска подржавају европску перспективу Западног Балкана и да је позитиван развој региона у европском интересу.

  Меркелова је казала да је састанак заједничка иницијатива коју су договориле Немачка и Француска, свесне своје обавезе према европској перспективи Западног Балкана.

  „Овај скуп се неће бавити приступним процесом, јер њиме управља Европска комисија, али ће се бавити анализирањем стања у региону”, рекла је она, додајући да је циљ да се сагледа по се којим питањима може дати импулс за напредак.

  Према њеним речима, Немачка и Француска желе заједно да покажу да осећају обавезу према развоју региона, и да су свесне да је позитиван развој региона у европском интересу.

  Меркелова је рекла да су последњих месеци виђени храбри кораци око решења питања имена Северне Македоније, који дају наду да се дугорочни конфликти у региону могу решавати.

  Самит, додала је канцеларка, такође није замена за Берлински процес, нити за приступне преговоре, већ добра прилика да се размене мишљења о ситуацију у региону.

  „Размотрићемо где постоје проблеми. Једна од тема која ће се наћи на дневном реду састанка, а посебно и на радној вечери је питање односа Србије и Косова – како можемо помоћи и како можемо напредовати по питању проблема који се тренутно чине нерешивим. Имали смо увођење такси које нису показатељ у исправном смеру”, нагласила је Меркелова, јавља Танјуг.

  Додала је да је циљ да се читав регион развија заједно, и нагласила да не могу бити склапани споразуми који би били на терет других, односно имали негативан утицај на друге.

  „Ово је само један корак на дугом путу”, уверена је Меркелова.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com