Gradovi

Mala i srednja preduzeća – krvotok svake ekonomije

BEOGRAD – Mala i srednja preduzeća su krvotok ekonomije, koja mogu da podstaknu otvaranje novih radnih mesta, a godina preduzetništva, kako je vlada okarakterisala 2016., je prilika da se posebna pažnja posveti baš ovom sektoru, ocenjenjeno je danas na skupu o inovacijama u bankarstvu za mala i srednja preduzeća.

Sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kazao je da je godina preduzetništva prilika da se pažnja konačno usmeri na mala i srednja preduzeća, jer, iako svi govore o njima, u praksi su u središtu veliki sistemi koji stvaraju najveće ekonomske i finansijske probleme.

„Veliki sistemi imaju oko 23 odsto loših kredita, a mala i srednja preduzeća 30 odsto, to nije veliko učešće u ukupnom problemu loših kredita, ali za svako malo i srednje preduzeće je najveći problem kada ne mogu da otplaćuju kredit“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima konferencija i dalje aktivnosti Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i UBS usmerene su na pomoć malim i srednjim preduzećima kroz nove bankarske usluge, kako bi ona bila još ušpesnija i dala veći doprinos ekonomiji.

Dugalić je naglasio da mala i srednja preduzeća čine „krvotok svake ekonomije“ i u svakoj razvijenoj tržišnoj ekonomiji imaju veliki značaj, jer se lako prilagođavaju tržišnim zahtevima, ali nemaju mogućnost da razviju centre za edukaciju, praćenje rizika, i zato imaju probleme u svom poslovanju.

Dugalić je najavio pokretanje radionaca za mala i srednja preduzeća.

„Ovaj skup je početak aktivnosti koje UBS u saradnji sa IFC počinje s ciljem da se mala i srednja preduzeća pripreme za tržišne izazove“, objasnio je on.

Regionalni menadžer IFC za zapadni Balkan Tomas Lubek istakao je da su mala i srednja preduzeća važna za Srbiju, jer više nije moguće novo zapošljavanje u državnom sektoru.

On je kazao da će deo novih poslova dolaziti iz stranih direktnih investicija, ali Srbija nema „čarobnu lampu“ da dovede deset kompanija veličine FIAT-a, koje bi mogle da reše problem zapošljavanja.

„Najbolja šansa za zapošljavanje je u malim i srednjim preduzećima, jer se radi o malim subjektima koji imaju najbržu šansu za rast“, objasnio je Lubek.

On je podzravio inicijativu Vlade da proglasi 2016.“Godinom prduzetništva“, jer vlada time pokušava da stvori okrženje povoljnije za mala i srednja prduzeća, koja bi trebalo da budu razvojni motor privrede i smanje nezaposlenost.

„Ideja o saradnji UBS i IFC je da se iskoristi globalna ekspertiza IFC i u saradnji sa lokalnim bankama pronađu načini za pružanje novih finansijskih proizvoda za mala i srednja preduzeća. To je posebno važno za Srbiju zbog visoke stope nezaposlenosti“, naglasio je Lubek.

Prema njegovim rečima bankarski sektor može da podrži mala i srednja preduzeća kroz kreditiranja, ali i uvođenje novih proizvoda kao što su digitalne finansije i mobilno bankarstvo, što bi im olakšalo korišćenje usluga.

Foto/ Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh