Gradovi

Malezijskom premijeru uplaćen 681 milion dolara kao poklon

KUALA LUMPUR – Malezijsko javno tužilaštvo objavilo je danas da je saudijska kraljevska porodica uplatila 681 milion dolara kao poklon premijeru Malezije Nadžibu Razaku.

Premijer je time oslobođen sumnji da je umešan u korupciju ili da je počinio kriminalno delo, prenosi AFP.

Javni tužilac Mohamed Apandi Ali rekao je da je pregled dokaza, koji je prikupila Agencija za borbu protiv korupcije, pokazao da je novac primljen 2013. godine i da je u pitanju „lična donacija saudijske kraljevske porodice“.

On je dodao da je 620 miliona vraćeno Saudijcima nekoliko meseci kasnije ne objasnivši zašto je to učinjeno.

Ali je rekao da će tražiti od malezijskih zvaničnika da zatvore ovaj i povezane slučajeve.

Malezijski premijer je mesecima negirao optužbe da su velike količine novca uplaćene na njegove privatne bankovne račune.

Poreklo fondova do sada nije precizirano osim što je malezijska vlada tvrdila da je novac potekao od donatora s Bliskog istoga.

Lider opozicije Van Azizah Van rekao je da će „ovo izazvati ljude da upitaju da li je Agencija za borbu protiv korupcije vršila svoju dužnost profesionalno, slobodno i pravdeno“.

Ali, koji se dovodi u vezu sa premijerovom Ujedinjenom malezijskom nacionalnom organizacijom, stupio je na službu nakon što je Nadžib otpustio prethodnog javnog tužioca koji je istraživao ovaj sličaj.

AP Photo/Joshua Paul

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh