Gradovi

Mali: Avion za letove za SAD stiže u maju

BEOGRAD – Avion koji će od juna saobraćati na relaciji Beograd – Njujork stiže u Srbiju u maju, izjavio je danas gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora „Er Srbija“ Siniša Mali.

Mali je za TV Pink rekao da je u pitanju avion A330, koji će imati 256 mesta i biće najveći avion u ovom delu Evrope.

„Od juna ćemo krenuti sa letovima i Beograd će biti jedini grad u regionu koji će leteti za Severnu Ameriku i to je veoma važna poruka za sve u smislu da će Beograd biti centar regiona i za promociju Srbije i Beograda. To je kruna tri godine konsolidacije „Er Srbije“, rekao je Mali, podsećajući da se letovi ka SAD obnavljanju nakon 25 godina.

Napomenuo je da je od preduzeća koje je bilo na ivici bankrota – Jat Ervejz, napravljeno preduzeće koje posluje sa profitom i koje od ove godine neće tražiti nijedan jedini dinar od Vlade Srbije.

Mali je najavio dalja ulaganja i u Aerodrom „Nikola Tesla“, kroz koji, kako je istakao, nikada više putnika nije prošlo.

Upitan za navode da je Vlada Srbije investitoru „Etihad“ otpisala dug, Mali je rekao da to nije dug, već investicija.

„Ugovor između Vlade Srbije i „Etihada“ je transparentan i javan. Jasno piše koja su prava i obaveze, to nije otpisivanje duga, već investicije u razvoj „Er Srbije“. Mi smo imali obavezu da investiramo keš u avio kompaniju, rezultat toga je da od ove godine tih investicija više nema. Imamo kompaniju koja je stabilna, profitabilna, sa jasnom vizijom rasta i kompaniju na koju možemo da budemo ponosni“, rekao je Mali.

Ukazujući da su za razvoj ekonomije veoma bitni novi infrastrukturni projekti, Mali je istakao da se u sredu, posle 43 godine, otvara Prokop, koji će otvoriti nove mogućnosti grada.

„Nakon 43 godine imamo mogućnost da otvorimo potpuno rekonstruisan donji deo Prokopa. To će značiti mnogo brži i bolji saobraćaj vozova kroz Begorad. Ostaje nam druga faza, a to je izgradnja stanične zgrade i sa tim moramo što pre da krenemo. U martu ćemo krenuti da radimo na prilaznim putevima“, precizirao je Mali.

To je, kako je istakao, preduslov za završetak Beogradskog čvora, da se postojeća Železnička stanica izmesti, a što je deo potpune promene infrastrukture i slike Beograda i Srbije.

Podsetio je i da se za godinu dana planira završetak Ikee, ukazujući da ni taj investitor ne bi došao da nema infrastrukurne uređenosti, odnosno obilaznice oko Beograda.

Govoreći o nabavci novih autobusa, gradonačelnik je rekao da će do kraja godine biti nabavljeno ukupno 50, a sledeće godine još toliko novih autobusa.

Gradonačelnik je naveo i da će Beograd biti prvi u Evropi koji će na jednoj liniji imati električne autobuse, čija je emisija gasova jednaka nuli, čime se šalje jasna ekološka poruka.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh