• Novosti online

  Mali filipinski vulkan izbacuje paru i pepeo, stanovništvo evakuisano

  Mali vulkan Taal na Filipinima danas je počeo da izbacuje paru, pepeo i manje kamenje zbog čega su evakuisani meštani iz okolnih sela a vlasti podigle nivo opasnosti.

  Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas, 65 kilometara južno od Manile, izbacivao paru i pepeo do jedan kilometar u nebo uz znake rastuće uznemirenosti poslednjih meseci.

  Stručnjaci instituta zabeležili su kretanje magme ka krateru vulkana Taal, jednim od najaktivnijih u zemlji što, prema njihovoj proceni, povećava šanse za erupciju koja bi mogla da se dogodi u roku od nekoliko dana ili nedelja.

  Vulkan inače privlači brojne turiiste zbog svog slikovitog položaja u sredini jezera.

  Za sada nema izveštaja o povredjenim ili zarobljenim turistima u selima oko vulkana. Zbog mnogo pepela u obližnjim kvartovima vlasti su uputile meštane da nose maske.

  Vlasti su takodje zabeležile niz manjih zemljotresa.

  Institut je podigao nivo opasnosti oko vulkana Taal za dva stepena danas na nivo tri, na skali do pet. Najviši nivo pet označava da je erupcija u toku.

  Javnost je upozorena da ne ide na malo ostrvo u sred jezera gde se nalazi vulkan i a od uprava obližnjih mesta uz jezero zatraženo je da preduzmu mere predostrožnosti i paze na moguću uzburkanost jezera zbog vulkana.

  Taal je jedan od najmanjih vulkana na svetu i jedan od oko dvadeset aktivnih vulkana na Filipinima koje se nalaze u okviru takozvanog pojasa vatre, seizmički aktivne oblasti podložne zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com