Gradovi

Mali i Čepurin o organizaciji Dana Moskve u Beogradu

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom, a glavna tema razgovora je bila organizacija manifestacije Dani Moskve u Beogradu 2016.

Kako je saopštila Informativna služba Grada, ova manifestacija je planirana za kraj septembra ove godine.

Grad Beograd i gradski Sekretarijat za kulturu planirali su najsadržajniji godišnji program predstavljanja kulture jednog od naših partnerskih gradova, a sagovornici su ocenili da nikada nije bila bolja saradnja Srbije i Rusije u ovoj oblasti.

Program, između ostalog, predviđa organizaciju Gogoljevih dana u Beogradu, koja će se realitovati u saradnji Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Grada Beograda. U okviru programa u oblasti kulture predviđeno je i postavljanje spomenika znamenitom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, predstavljanje savremene ruske drame u Ustanovi kulture Vuk, rekonstrukcija jedne od fasada u centru Beograda, rad ruskog arhitekte, koju će finansirati Naftna industrija Srbije, te retrospektiva ruskog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Predviđen je, takođe, bogat muzički program u organizaciji „Sava centra” i Kolarčeve zadužbine koji će predstaviti bogatu tradiciju ruske klasične, nacionalne i duhovne muzike u izvedbi solista i ansambala Baljšoj teatra i hora Moskovske patrijaršije.

Glavni događaj iz sveta muzike će biti gostovanje svetski poznatog tria „Moscow Art Trio”, čija umetnost predstavlja vrhunski spoj klasike, džeza i tradicionalne muzike, te nastup svetske muzičke zvezde, violiniste Vadima Rjepina.

Osim programa u oblasti kulture, predviđen je dolazak predstavnika velikih moskovskih trgovinskih lanaca, zainteresovanih za dolazak srpskih proizvođača na tržište Moskve. U planu je i učešće beogradskih učenika uzrasta do 17 godina na velikom međunarodnom naučnom takmičenju u oblasti prirodnih nauka „Naučna olimpijada”, koji će biti organizovan u Moskvi i gde je predviđeno učešće učenika iz 30 partnerskih gradova Moskve, ukl?učujući Berlin, Pariz, London, Rim, Njujork i Meksiko.

Gradonačelnik je sa svoje strane obećao punu finansijsku i tehničku pomoć neophodnu za odlazak ovih talentovanih mladih ljudi u Moskvu na „Naučnu olimijadu”.

Sastanku je prisustvovao i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, navodi se u saopštenju.

Foto Tanjug/ N.Jovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh