• Gradovi

  Mali primio priznanje Evropski gradonačelnik regiona 2015.

  Mali o značaju priznanja

  BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali primio je danas priznanje Evropski gradonačelnik regiona za 2015. godinu, koju mu je dodelio Evropski pokret u Bosni i Hercegovini.

  Mali je novinarima u Starom dvoru rekao da priznanje ne doživljava samo kao potvrdu svog rada u poslednjih godinu i po dana, nego i potvrdu rada njegovog tima i svih zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskim komunalnim preduzećima, koji se trude da od Beograda naprave evropsku i svetsku metropolu.

  „Kada smo preuzeli upravljanje gradom pre godinu i po dana, malo ko je verovao da ćemo za samo 18 meseci uraditi ovoliko puno“, rekao je Mali.

  Grad koji je bio na ivici bankrota, prema njegovim rečima, posle samo 18 meseci ima stabilne javne finansije, a deficit je smanjen sa više od 20 odsto na ispod pet odsto, koliko je planirano sledeće godine.

  „Zatekli smo velike probleme u javnim preduzećima, a sledeće godine ćemo imati samo dva preduzeća koja će praviti gubitke, od ukupno 31. To je za građane važno, jer 85 odsto onoga što zarade javna komunalna preduzeća, ide u budžet i koristi se za izgradnju bolnica, vrtića, škola…“, rekao je Mali.

  On je podsetio i na investicije u koje je, smatra, „malo ko verovao“, kao što je Beograd na vodi, koji je okarakterisao kao najveći investicioni projekat takvog tipa u ovom delu Evrope.

  Aktuelna gradska vlast je, dodao je, promenila privredni ambijent i sada je mnogo lakše i brže zapošljavati u Beogradu.

  „To su važne stvari koje Beograd potvrđuju kao regionalni politički i ekonomski centar i koji naravno guraju našu zemlju napred“, smatra Mali.

  Priznanje koje mu je danas uručeno, kako je rekao, za njega je veoma važno jer dolazi u trenutku kada je Srbija otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU.

  Čestitajući svim građanima Srbije otvaranje poglavlja, predsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istakao je da je to veoma važan istorijski trenutak ne samo za Srbiju, već i za ceo region, „jer je neophodno da se sledi tok lokomotive procesa evropskih integracija“.

  „Otpočinjanjem pregovora, Srbija na svojevrstan način preuzima lidersku funkciju i poziciju u regionu i mi u Bosni i Hercegovini sada imamo zadatak da sledimo vaš put i da do kraja godine ili početkom naredne, podnesemo adekvatnu i kvalitetnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Praštalo.

  On je ocenio i da od kada je Mali na čelu Beograda, u srpskoj prestonici duva „pozitivna košava“, dodajući i da je glavni grad Srbije u poslednjih nekoliko godina postao evropska prestonica, ne samo u turističkom smislu, nego i poslovnom.

  Praštalo je izrazio nadu da će priznanje koje je Malom uručeno biti motivacija i obaveza da Beograd nastavi još više da se razvija i da postane „top“ destinacija, ali ne samo u regionu, nego i u celoj Evropi i svetu.“Vili Brant, Erdgovan, Žak Širak su bili gradonačelnici svojih velikih gradova i mi u Evropskom pokretu se nadamo da ćete u narednim godinama imati dosta uspeha u radu, a zašto ne onda i slediti put vaših prethodnika koje sam pomenuo“, zaključio je Praštalo.

  Preview

  SINISA MALI

  Slide

  SINISA MALI

  Slide

  SINISA MALI

  Slide

  SINISA MALI

  SINISA MALI

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com