• Gradovi

  Mali: Promocija stipendiranja i vraćanje mladih u Srbiju

  Mali: Promocija stipendiranja i vraćanje mladih u Srbiju

  BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali ugostio je večeras Fulbrajtove stipendiste na prijemu u Starom dvoru, odakle je poručio da se mora stvoriti privredna klima koja će mladim ljudima, koji su se usavršavali u inostranstvu, omogućiti da se vrate u Srbiju i primene to znanje ovde.

  Kako je rekao, i sam je bio Ron Braun stipendista, koji je u potpunosti iskoristio sva znajnja i iskustva koja je stekao tokom dvogodišjeg boravka u SAD od 1997-1999. godine, i primenio ih u Srbiji.

  Međutim, dodao je da ima i onih koji to nisu uspeli da urade – bili su stipendisti, ali se nišu snašli nakon povratka u Srbiju, te su se vratitli u SAD ili neke druge zemlje.

  „Naša zajednička obaveza je da to ne dozvolimo i da maksimalno promovišemo stipendije, specijalizacije i sve što ovakvi programi nude, ali da radimo na tome da stvorimo privrednu klimu koja će obezbediti otvaranje novih radnih mesta, nove poslove i fabrike i dati mladima šansu da odu u inostranstvo na usavršavanje, ali i da se vrate u Srbiju i primene to znanje“, poručio je Mali.

  Kako je dodao, Beograd je najveći grad u regionu, ali sa mnogo resursa koji nisu iskorišćeni, navodeći primer nedavno otvorenog naučno-tehnološkog parka na Zvezdari.

  „Tamo je mnogo mladih koji ostvaruju svoje ciljeve, koji su bili na školovanju u Americi, Kanadi… ali su se vratili u Srbiju, primenjuju ta znanja i ostvaruju svoje snove u Beogradu“, istakao je gradonačelnik.

  „Ukoliko postoje projekti, samo recite, da ih sprovedemo zajedno i da našim mladim ljudima damo mogućnost da ostanu u Srbiji i snove ostvare ovde“, poručio je Mali.

  Jedan od Fulbrajtovih stipendista je i Vladimir Pajović, koji je, poput gradonačelnika, bio Ron Braun stipendista, od 1999. do 2001. godine, stekavši za to vreme postdiplomsko obrazovanje iz oblasti finansija i menadžmenta.

  Ističe da mu je stipendija mnogo značila i da mu to usavršavanje otvorilo vrata kad se vratio u zemlju, da napravi dobru i uspešnu karijeru.

  „To je nekako bila glavna ulaznica i oslonac za moje napredovanje“, rekao je Pajović, sada član Upravnog odbora jedne banke i dodao da mladi treba što više da idu u inostranstvo na usavršavanje, ali da se vrate u Srbiju i iskustvo iskoriste u svojoj zemlji.

  Predsednica Upravnog odbora Udruženja Fulbrajtovih stipendista u Srbiji Tanja Popovicki istakla je da je cilj tog udruženja, između ostalog, da promovišu vrednosti akademske čestitosti, doživotno učenje, volonterizam i razmena znanja i iskustva.

  „To je jedna od osnovnih misija Udrženja“, istakla je ona i dodala da je namera da se sledeće godine nastavi i proširi umrežavanje stipendista, kako bi oni razmenjivali znanja i sve to konkretizuje kroz nove projekte.

  Ideja je, kako je dodala, i da se ustanovi nagrada za izvrsnost, koja će biti dodeljivana mladim naučnicima, preduzetnicima, a sve u cilju promocije vrednosti za koje se Udruženje zalaže.

  Foto Tanjug, S. Radovanović

  Preview

  SINISA MALI

  Slide

  IVAN VUJACIC

  Slide

  SINISA MALI

  Slide

  IVAN VUJACIC

  Slide

  SINISA MALI

  Slide

  TANJA POPOVICKI

  Slide

  MALI, VUJACIC, POPOVICKI

  SINISA MALI

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com