Gradovi

Mali: Rekonstrukcijom SC će postati lider u kongresnom turizmu

BEOGRAD – Grad Beograd danas je objavio neobavezujući javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za rekonstrukciju i unapređenje poslovanja „Sava centra“.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će rekonstrukcijom i profesionalizacijom menadžmenta „Sava centra”, Grad Beograd postati centar kongresnog turizma u ovom delu Evrope.

Mali je naveo da je „Beograd nedavno proglašen za treći grad u Jugoistočnoj Evropi po značaju u kongresnoj industriji, a cilj nam je da se profilišemo kao lideri u toj oblasti“.

„Okvirne procene su da bi ulaganje do 25 miliona evra u rekonstrukciju ‘Sava centra’, kao i potpuno korišćenje svih njegovih potencijala u periodu od 10 godina, omogućilo prihod za kongresnu i građevinsku industriju od preko 300 miliona evra i direktno uticalo na otvaranje 5.000 novih radnih mesta u ovim granama privrede“, rekao je Mali.

Gradonačelnik je, saopštila je Gradska uprava, naveo da je poziv otvoren do 1. aprila i da se od zainteresovanih očekuje da dostave okvirni biznis-plan i investicioni program, kao i predlog modela partnerstva sa Gradom Beogradom, jer nije planirano da Grad vrši ulaganja.

Pristigla pisma o zainteresovanosti će analizirati radna grupa u kojoj se nalaze predstavnici Grada Beograda, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, turističkih organizacija i kongresnih biroa Srbije i Beograda, Er Srbije i Udruženja hotelijera i ugostitelja Hores, kaže se u saopštenju.

„Na ovaj način celokupna kongresna industrija će po prvi put biti uključena u odlučivanje o sudbini ‘Sava centra’, čije bi efikasnije poslovanje imalo značajne pozitivne eksterne efekte u vidu popunjenosti hotelskih kapaciteta i avionskih letova, kao i većeg prihoda čitavog niza subjekata“, istakao je Mali.

On je naglasio da će, po analizi pristiglih pisama, Grad Beograd doneti odluku o pravnom modelu partnerstva i inicirati drugu fazu postupka.

Očekuje se da će usvajanjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) i Plana generalne regulacije (PGR), potencijalnim partnerima biti omogućeno korišćenje okolnih parcela za izgradnju dodatnih sadržaja.

„Na taj način će se u potpunosti iskoristiti svi potencijali ‘Sava centra’, i on učiniti privlačnijim za investitore. Zajedno sa planovima za izmeštanje autobuske stanice u Blok 42, centralni deo Novog Beograda će na taj način dobiti potpuno novo lice, i postati jedna od atraktivnijih investicionih lokacija u Beogradu“, naglasio je gradonačelnik.

Mali ističe da će Grad Beograd i u narednom periodu raditi na realizaciji svojih investicionih potencijala, imajući u vidu mogućnosti koje mu pruža novi zakon o ulaganjima, kao i da je revitalizacija „Sava centra“ samo početak novog investicionog ciklusa u Beogradu, čiji je investicioni portfolio najveći u regionu, sa vrednošću od preko 10 milijardi evra.

Foto Tanjug, N.Jovanović / Arhiv

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh