• Regioni

  Manastiri privlače turiste istorijom, arhitekturama i tajnama

  JAGODINA – Manastiri Pomoravlja, Resave i Levča, pre svega Ravanica, Manasija, Kalenić i Jošanica, za koje narodno predanje kaže da su jedan od drugoga udaljeni dan hoda, ovog leta su u žiži povećanog interesovanja turista, pre svega zbog istorije i arhitektrure, ali i drugih zanimljivih detalja i tajnih koje vekovima čuvaju.

  Turiste privlači istorija i arhitektura, jedinstven stil u graditeljstvu, a za turiste su najzanimljiviji „Manasija“ kod Despotovca, „Ravanica“ kod Ćuprije, „Kalenić“ kod Rekovca, Miljkov, Zlatenac i manastir Tomić kod Svilajnca, Manastir „Sveti Sisoje“ kod Paraćina, „Jošanica“ kod

  Jagodine, rekli su Tanjugu u Turističkim agencijama ovog kraja.

  Uredni su i čisti i spermni za prijem turista, na čelu većine njih su monahinje koje govore više jezika, pre svega u „Manasiji“ i „Ravanici“. U većini njih, takođe na srpskom i starnim jezicima, uglavnom engleskom jeziku, su ispisana i pravila ponašanja i odevanja u svetinjama ali i radno vreme za posete, kažu turistički radnici.

  U Turističkim agnecija, raspolažu podatkom da je na obalama Velike Morave, Južne i Zapadne, oko 100 manastira a da je Resava, sa pet manastira u prečniko od oko 20 kilomatra u opštini Svilajnac, „Moravska Sveta Gora“.

  Najznačajniji su, svakako „Ravanica“ čiji je osnivač i ktitor Sveti knez Lazar, čije se mošti nalaza ispored oltara u manastirskoj crkvi „Vaznesenje Gospodnje“ i „Manasija“, koji je zadužbina despota Stefana Lazarevića sina cara Lazara.

  U crkvi „Sveta Trojica“ „Manasije“, arheolozi se pre nekoliko godina otkrili grob Stefana Lazarevića, ali ono po čemu je manastirska crkva poznata je živopis na 2.000 kvadratnih metara (sačuvana je polovina živopisa) na kojem su prestvaljni „Sveti ratnici“, koji su mesto našli i u svim enciklopedija.

  U tom manastiru je radila i čuvena prepisivačka „Resavska škola“.

  „Manasija“ je opasana debelim, dobro sačuvanim i obnavljanim, zidinama sa 11 kula.

  U „Jošanici“ se, po narodnom predanju, u mansitriskoj crkvi „Sveti Nikola“ car Lazar venčao sa caricom Milicom.

  „Miljkov manastir“ iz 1.347 godine, po hrisovulji cara Lazara, Bukovice je bio metoh Ravanice. U ovom manastiru je radila škola opsimenjavana, pa za njega često kažu da je u 18. veku bio i centar pismenosti.

  U porti manastira je grob jeremonaha Ambrosije Kurganova, osniovača prve srpsko ruske kinovije.

  Kurganov je u ovom manastiru našao utočište sa grupom ruskih monaha, prognanika belograjdejaca.

  U manastiru Zlatenac, na samoj obali Velike Morave, za turiste je vepoma zanimljiva manastirska vodenica.

  U Okviru svih manastira nalaze se obnovljeni i veoma lepo uređeni konaci, ekomski objekti a neki imaju i velike ekonomije i pčelinjake. U „Kalenicu“ gosti mogu peći ili posmatrati kako monahinje peku Levačku manastirku, naravno i popiti. Manastire vežu i dobori putevi kroz živopisne predele Pomoravlja i Šumadije, istina sa puno krivina, s obzirom da su svi oni (manastiri), zbog teškog vremena u kome se

  živelo kada su građani podignuti u tada skrovitim mestima, posebnog reljefa i konfiguracije zemljišta, po šumama i uvalama.

  Foto Tanjug/ D.Aničić, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com