Novosti online

Манго чува крвне судове

Манго је један од симбола велике и многољудне државе Индије, као што се шљива и јабука повезују са Србијом. Ово воће једно је од последњих које је пренето из постојбине Индије како би се гајило по другим тропским деловима света попут Бразила, Мексика, Средње Америке и Кариба.

Килограм манга у домаћим радњама кошта од 450 до 550 динара

Манго се у нашим продавницама најчешће може наћи као црвени, жути или зелени плод величине просечне јабуке. Семе му је необично пљоснатог облика и није претерано симетрично. Богато је витаминима А, Це и Де, као и многим минералима: калијум, калцијум и бакар. Због високог садржаја антиоксиданаса, препоручује се у исхрани особа са кардиоваскуларним тегобама. Такође, због високог садржаја влакана добар је и као средство против опстипације.

Сматра се да ово воће показује извесна антиканцерогена својства, чему иду у прилог и резултати неких истраживања. Калоријска вредност манга је 70 калорија у 100 грама и не садржи натријум ни холестерол. Може да се једе као здрава ужина или да се од њега припреми шејк, смути, воћни јогурт, воћна салата…

Плод са гагантског дрвета
Манго има специфичан укус, нешто између брескве и шаргарепе, сочан је и освежава. Најчешће се конзумира у зрелом стању, а поред тога служи и као основа за добијање сирупа па тако има улогу и у прехрамбеној индустрији. Дрво манга је убедљиво највеће од било које друге воћке. Оно осим као извор хране има своју улогу у традиционалној источњачкој медицини.

Када се бира плод са рафа у супермаркету, не би требало да заведе црвена боја јер она није пресудни фактор да ли је плод зрео. Потребно је да се плод благо стегне, као када се бирају брескве-нектарине што је сигуран метод да се провери да ли је плод довољно зрео.

Уколико пак не желите да пипате плод, онда треба да помиришете петељку која код зрелог плода има извесну мирисну, воћну ноту. Ако манго није зрео а ипак сте га купили, није препоручљиво да га остављате у фрижидеру, већ на собној температури како би сазрео.

Баш као и друго воће, како сазрева манго постаје мекши и слађи. Тек по окончању тог процеса може да се остави у фрижидер и искористи у наредних пет дана. Ко жели може и да га исече на коцкице и замрзне. У замрзивачу манго може да стоји и до шест месеци

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh