• BG

  Manifestacija Evropa priča – živa biblioteka danas na Vračaru

   

   

  Manifestacija „Evropa priča živa biblioteka“ otvorena je danas na Svetosavskom platou u Beogradu, ispred Narodne biblioteke Srbije, a u okviru Nedelje Evrope na Vračaru.

  Taj dogadjaj organizuju Udruženje gradjana Libero i Gradska opština Vračar, u saradnji s partnerima i predstavnicima lokalnih samouprava iz Skoplja, Ljubljane, Brčko distrikta, kao i s medjunarodnom organizacijom iz Brisela.

  Manifestaciji prisustvuje preko 300 mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Belgije i Srbije koji će imati priliku da se upoznaju, druže, podele iskustva i nauče više o procesu i značaju EU integracija i Evropske unije.

  Svi zainteresovani gradjani imaće priliku da tokom trajanja manifestacije besplatno iznajme „živu knjigu“ i da sa stručnjacima razgovaraju o temi koja ih interesuje u vezi sa Evropskom unijom, razbiju predrasude i informišu se o načinu na koji će članstvo u Evropskoj uniji uticati na njihov život, saopštili su organizatori. Predsednica Udruženja gradjana Libero Jelena Spasović rekla je da je cilj manifestacije da se razgovara o Evropi, evorpskim vrednostima i institucijama, i da mladi na kreativan i interaktivan način „razbiju“ brojne stereotipe, predrasude i mitove o Evropskoj uniji.

  „Očekujemo da gradjani učestvuju u živoj biblioteci. Tu su predstavnici mnogih institucija i eksperti iz različitih oblasti koje su povezane sa EU, od kojih gradjani mogu da dobiju objektivne informacije iz prve ruke i da kroz prijatan razgovor saznaju ono što je za njih bitno“, rekla je Spasovićeva.

  Predsednik Skupštine GO Vračar Mihailo Grupković rekao je da je ovakav dogadjaj jako važan za gradjane i da je ovo drugi put da se organizuje Nedelja Evrope na Vračaru.

  „Važno je da u toku procesa približavanja EU gradjane bolje upoznamo s vrednostima koje se kroz taj proces usvajaju i ulogom koju lokalne samouprave imaju u tom procesu“, rekao je Grupković i dodao da je lokalna vlast gradjanima najbliža i da se reforme prvo osećaju na lokalnom nivou.

  On je najavio da će u okviru Nedelje Evrope u ponedeljak, 14. maja, biti organizovana ekološko edukativna predstava za učenike nižih razreda Osnovne škole „Kralj Petar Drugi Karadjordjević“. Povodom Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, 17. maja, kako je dodao, biće organizovane radionice za odbornike i ostale organe koji su uključeni u borbu protiv tog nasilja, o diskriminaciji LGBT osoba i načinima za njeno sprečavanje.

  Grupković je naveo i da će biti organizovana i edukacija za vračarske preduzetnike o fondovima EU.

  Zamenik upravnika Narodne biblioteke Vladan Trijić poželeo je prisutnima dobrodošlicu pod okrilje Narodne biblioteke i dodao da je ta ustanova mesto susreta, a posebno kada su u pitanju mladi ljudi.

  Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije Žarko Stepanović naveo je da je današnji program „Evropa priča živa bilbiloteka“ podržan od strane programa EU „Evropa za gradjane i gradjane“.

  On je rekao da ta kancerija omogućava učešće u tom programu organizacijama civilnog društva, opštinama, institucijama kulture, obrazovanja i da ga svakodnevno afirmiše sa željom da ga približi gradjanima.

  Šef za informisanje, komunikacije i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese istakao je da je ovo važan dogadaj koji se održava nekoliko dana posle obeležavanja Dana Evrope, 9. maja.

  „Ovo je šansa za mlade ljude da razgovaraju sa stručnjacima i nauče važne stvari o procesu pristupanja EU“, rekao je on.

  Gradjanima u regionu poručio je da je proces evrointegracija već sada jasno vidljiv kroz viznu liberalizaciju, brojne investicije, trgovinske sporazume i donacije koje dolaze iz EU.

  Pomoćnica ministra za evropske integracije Tamara Delić rekla je da je „Evropa priča živa biblioteka“ jedna od onih inicijativa koja otvara vrata Vračara ka evropskom svetu.

  „Ovo je sjajna prilika da razgovaramo s mladima, čujemo njihova iskustva, stavove i da učimo jedni od drugih. Ministarstvo je odlučilo da podrži ovu manifestaciju“, rekla je Delićeva i dodala da je za gradjane obezbedjen besplatan edukativan materijal.

  Živu biblioteku čine „knjige“ koje su ljudska bića koja predstavljaju odredjene termine vezane s različitim pojmovima, politikama i vrednostima Evropske unije i koji su spremni da podele svoja lična i profesionalna iskustva sa „čitaocima“ i odgovore na sva njihova pitanja i nedoumice.

  Predstavnici Privredne komore Srbije, Saveta Evrope, EU Info centra, Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije i Instituta za evropske poslove, institucija koje takodje podržavaju realizaciju ovog dogadjaj, učestvovaće u razgovoru sa mladima i ostalim sugradjanima.
  Beta
  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com