Novosti online

Мањак пара одложио фестивал позоришта за децу

Суботица – Да ли је угрожено одржавање два међународна фестивала по којима је Суботица позната – Међународног фестивала позоришта за децу и Фестивала европског филма?

Савет и Дирекција Међународног фестивала позоришта за децу, заједно са извршним продуцентом – Отвореним универзитетом, донели су одлуку да одложе одржавање 23. Фестивала. Уместо у уобичајеном термину у мају, фестивал ће бити одржан од 25. септембра до 1. октобра ове године, стоји у њиховом заједничком саопштењу, а основни разлог одлагања је „финансијска неизвесност”.

– У организационом и програмском смислу, фестивал би могао да почне већ за месец дана. Нама се до сада пријавило преко 170 позоришта са разних страна света и из земље домаћина Србије, међу њима и она са националним реномеом. Предстоји нам селекција представа. Пристигао је и велики број пријава за међународну театролошку конференцију посвећену позоришту за децу и младе, осму по реду, преводи се књига „Лутка у култури” (други том) недавно преминулог Хенрика Јурковског и два зборника са научних скупова одржаних на Фестивалу 2015. Постигли смо договор са Италијанским институтом за културу у Београду око представљања италијанског луткарства у Суботици, Новом Саду и Београду, али у овом тренутку уопште не знамо са којим фестивалским буџетом располажемо – каже за „Политику” Слободан Марковић, директор и селектор Фестивала.

Прошле године фестивал су Република, Покрајина и Град Суботица финансирали са укупно 8,6 милиона динара, а 1,5 милиона је дирекција фестивала обезбедила посредством спонзорства и кроз партнерства, између осталог и са Делегацијом Европске уније у Републици Србији. Ово је, кажу у дирекцији фестивала, чак и рестриктиван буџет јер од 2013. године републичко Министарство културе уместо као претходних година шест милиона, сада обезбеђује тек 1,5 милиона динара. Марковић сматра да је недопустиво да се најстарији и једини међународни фестивал позоришта за децу у Србији сваке године доводи у овакав ризик. Ни Република ни Покрајина нису још ни расписале конкурсе за финансирање савремене уметности, а притом директор фестивала указује и на недавну изјаву Славише Грујића, покрајинског секретара за културу, да је уместо лањских 212 милиона динара, ове године за пројекте у области савременог стваралаштва предвиђено тек 30 милиона, од чега је за сценско стваралаштво намењено тек нешто преко девет милиона.

– Покушали смо да добијемо и званичну информацију од Секретаријата за културу шта то значи за фестивал, али су наша питања остала без одговора – жали се Марковић.

Отворени универзитет је извршни продуцент не само Међународног фестивала позоришта за децу, већ и Фестивала европског филма, који се сваке треће седмице у јулу одржава на више локација на Палићу и у Суботици. Илија Татић, директор Отвореног универзитета, каже да се и овај фестивал припрема још од прошлог октобра практично у ситуацији потпуне финансијске непознанице. То што ни Република ни Покрајина нису расписале конкурсе ствара им бригу јер из ова два извора прошле године су за филмски фестивал добили по десетак милиона динара.

– За установу која није на буџету, а припрема овако озбиљне и велике манифестације, у којима се месецима унапред воде договори и са уметницима, и свим учесницима фестивала, али и са обезбеђивањем пратеће организације, ово је тешка ситуација. Ми рачунамо на то да ће на свим нивоима власти и даље вредновати фестивал јер он има дугорочни значај за нашу културу и било би недопустиво да урушавамо његов углед у свету филмске уметности – каже Татић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh