• Gradovi

  Мањински гласови одређују председника Северне Македоније

  Скопље – Истински победник првог круга у недељу одржаних председничких избора у Северној Македонији вероватно је кандидат албанске опозиције Блерим Река који је био трећепласирани. Наиме, начина на који ће његови гласови бити распоређени у другом кругу одредиће да ли ће нови председник бити кандидат власти Стево Пендаровски или кандидаткиња опозиције Гордана Сиљановска Дакова. Стога је за очекивати да ће се 5. маја, за када је заказан други круг, водити драматична борба за гласове Албанаца и националних мањина.

  На изненађење свих, Река је својом кампањом убедио и Македонце и поједини у македонским етничким срединама гласали су управо за њега. Он је, међутим, и раније наговештавао (укључујући и интервју „Политици” током предизборне кампање) да својим гласовима неће трговати. То је потврдио на конференцији за новинаре одржаној по затварању биралишта, где је указао да је албанско политичко тело које је у власти овим изборима делегитимисано и наговестио македонско пролеће ванредним парламентарним изборима.

  Идеју о реализацији овог корака подржао је и лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Међутим ова опозициона партија, као ни њихова председничка кандидаткиња Сиљановска нису били присутни у албанским срединама, већ су више истицали право и правду за све грађане. Према ономе што су изјавили албански аналитичари у емисијама на македонском језику, штаб ВМРО-ДПМНЕ ће морати да примени комплетно нову стратегију другачијег приступа освајању албанских гласова. На основу онога што је речено, штаб Сиљановске мора веома брзо да „освежи” јавне наступе, чиме ће бираче Албанце у исто време подстаћи и одвратити од гласања за Пендаровског. Сиљановска у свом односу према Албанцима нема предрасуде, чак јој је најбољи асистент др Денис Прешова Албанац.

  У вези са Рекиним обећањима да неће трговати гласовима, аналитичари Петар Арсовски и Владимир Божиновски тврде да ће бити веома дискутабилно да ли ће већи број Рекиних гласача остати код куће. Обојица су оптимисти у погледу тога да ће Северна Македонија добити свог председника 5. маја.

  У недељном обраћању Сиљановска Давкова је указала да очекује да се сви Рекини гласови преточе код ње. Како је изјавила, ови гласови са гласовима које је она освојила могу убедљиво да победе Пендаровског.

  И тренутни представници власти изнели су своје ставове о изборним дешавањима. Премијер Зорана Заев је изјавио да је за њега будући председник управо Пендаровски јер народ жели једну државу за све. Са друге стране, и даље актуелни председник државе Ђорђе Иванов, који ће бити запамћен по томе што није прихватио ни нови устав, ни ново име Северна Македонија, након свог другог мандата свим кандидатима је пожелео срећу са жељом да будући шеф државе има много мање посла него што је он имао.

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com