Gradovi

Maravić: Nedostaje dogovor o minulom radu i bolovanju

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je danas da je vezano za “sistemski zakon o platama” dogovorena većina ključnih rešenja, ali da je ostalo da se usaglasi da li će se minuli rad računati u okviru koeficijenta ili posebno, te kako će se obračunavati naknada za vreme bolovanja ili godišnjih odmora.

“Ovo je sistemski zakon i mi smo do sada dogovorili većinu ključnih rešenja”, poručio je Maravić novinarima u Vladi Srbije uoči konferencije Socijalno ekonomskog saveta.

Jedno od dogovorenih pitanja je, kako je naveo, to da postoji jedinstvena osnovica koja bi služila tome da se porede plate svih u javnom sektoru, a drugo da postoji raspon plata između najmanje i najveće od 1: 7,5.

Treće je, kako je dodao, da se plata određuje množenjem osnovice sa koeficijentima, dok, kako je primetio, trenutno u sistemu postoji “stotine koeficijenata i desetine osnovica, pa je teško porediti vrednost nečijeg rada”.

“Pošto će postojati jedinstvena osnovica i matrica sa koeficijentima, ti koeficijenti će zapravo po prvi put da izražavaju sve zahteve koji postoje za nečijim radom na konkretnom radnom mestu. Odnosno, koja je stručna smena potrebna, koje iskustvo, koje se odluke donose, koliko su značajne… Cilj je da budu jednake plate za jednaki rad”, ističe Maravić.

Ono što još nije do kraja dogovoreno, naveo je on, jeste na koji način će se minuli rad u tom sistemu izraziti, kao i obračun zarada za vreme odsustva sa rada zbog bolovanja ili godišnjeg odmora,

Kada je reč o minulom radu, on je poručio da nema govora da neko to želi da ukine.

“Nije reč o ukidanju minulog rada, nego o želji da zarada koju neko ostvaruje mora da izrazi i kvalitet njegovog rada, rezultate. Sad se pstavlja pitanje da li ugrađujemo i minuli rad u to vrednovanje rada ili to razdvajamo kao i do sada, pa se po automatiznu nekome dodaje određeni procenat plate zato što je dugo radio u sistemu”, objašnjava on i dodaje da je svakako pretpostavka da neko što duže radi, radi sve bolje i da zaslužuje da bude plaćen više.

Kada je reč o zaradi za vreme bolovanja ili godišnjeg odmora, on je rekao da je više reč o nesporazumima nego o pravom nezadovoljstvu.

“Želimo da to bude uređeno jasno i transparentno da bude vrednovan rad na pošten način. Sada trenutno postoje dve opcije, pa se negde za državne službenike nakanada za bolovanje računa kao procenat od osnovne plate, ali isto tako postoji i sistem da se računa prosek zarada isplaćenih u godinu dana. To može da bude isto ili različito, ali je potrebno da se odlučimo za jedan od ta dva sistema, koji bi bio održiv”, rekao je on.

On je zapitao, navodeći primer da ste imali naknadu za dežurstvo ili noćni rad, da li sad i to treba da se računa dok ste na bolovanju.

“Moramo da nađemo održivo rešenje, koje od ta dva sistema bi trebalo da postane opšte pravilo da bi sistem bio fiskalno održiv”, rekao je Maravić.

Upitan šta je prema njegovom mišljenju ispravno, odgovorio je : “ono o čemu se dogovorimo”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh