Gradovi

Margaret Tačer bi podržala ostanak Britanije u EU?

LONDON – Bivša britanska premijerka Margaret Tačer podržala bi predlog sadašnjeg premijera Dejvida Kamerona o ponovnom pregovaranju o uslovima članstva Britanije u Evropskoj uniji, rekao je danas lord Čarls Pauel, koji je bio najbliži savetnik Tačerove.

Pauel kaže da bi Tačer, čije je ljuto protivljenje Briselu pred kraj mandata dovelo do njenog pada 1990, sada podržala Kameronov novi sporazum sa EU, prenosi AFP.

„Margaret Tačer nikada nije bila srcem za naše članstvo u EU. Ali sam ubeđen da bi njena glava i dalje zagovarala ostanak pod uslovima koji se sada nude“, napisao je Pauel u listu „Sandej tajms“.

Kako navodi, svakako je bilo trenutaka kada je sa neskrivenom žestinom izražavala svoju isfrustriranost Evropom, ali je nikada nije čuo da predlaže povlačenje Britanije iz EU.

„Siguran sam da bi prihvatila dogovor o ostanku, i to veoma sličan onome što je danas na stolu“, kaže nekadašnji savetnik bivše premijerke.

S druge strane, njen nekada blizak saradnik u kabinetu, lord Norman Tebit, kritikovao je Pauelov stav, istakavši da bi, po njegovom mišljenju, ona odbila ostanak u EU, kao što je uvek činila kad je reč o predloženim većim evropskim ovlašćenjima.

Margaret Tačer, koja je bila na dužnosti britanske premijerke od 1979. do 1990. godine, preminula je 2013. u 87. godini života.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će reformisati odnose Britanije i EU i odrzati referendum o članstvu do kraja 2017. godine, a nada se da će prethodno finalizovati dogovor o reformama na samitu EU koji će biti održan od 18. do 19 februara.

PA, File via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh