Gradovi

Marić: Odluka o kandidatu nakon konsultacija sa Beogradom

BEOGRAD – Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je danas da još traju razgovori o tome da li će lista Srpska podržati nekog kandidata za kosovskog predsednika, ili će predložiti nekog iz svojih redova.

„Kada sagledamo celokupnu situaciju na terenu, konsultovaćemo se sa Vladom Republike Srbije i doneti odluku“, rekao je Marić za RTS.

Marić je rekao da predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji još razgovaraju sa kolegama, ali i sa međunarodnom zajednicom o tome koga ce podržati u kandidaturi za predsednika.

Upitan da li bi kao odgovor na stav da ne podrže Hašima Tačija za predsednika mogao da usledi odgovor: neće biti Zajednice srpskih opština, zaboravite na sporazume iz Brisela, Marić kaže da su posledice moguće.

„Zato se nama ne žuri sa delegiranjem kandidata, jer se njima ne žuri da formiraju Zajednicu srpskih opština. Prva i najvažnija tacka je formiranje Zajednice“, ističe Marić.

Posledica će, smatra, biti, ali ističe da je najvažnije da one ne budu negativne po Srbe na Kosovu i Metohiji.

Marić je upozorio da do 6. marta mora da dođe do izbora, jer se već 7. marta stiču uslovi za raspisivanje parlamentarnih izbora.

„Prostom većinom u trećem krugu se bira predsednik, za tako nešto ne treba podrška Srba, ali postoje neki drugi uslovi koji bez Srba ne mogu da se odvijaju“, istakao je ministar u kosovskoj vladi.

Marić smatra da su parlamentarni izbori na Kosovu moguće, ali ne najbolje rešenje.

„Mi smo spremni za sve opcije, ali nama ne odgovara da postoje argumenti za dodatno prolongiranje uspostavljanja Zajednice srpskih opština. Ne bi bilo dobro takođe da se u ovim okolnostima održe izbori, jer je velika napetost na Kosovu kao i opasnost od radikalizma, i opasnost da se sve to prenese na Srbe koji tamo žive“, ističe Marić.

Upitan da prokomentariše izjavu kosovske ministarke Edite Tahiri da ce Priština napisati Statut kada Srbi ukinu plate zaposlenima u „paralelnim strukturama“, Marić je rekao da to ne bi bilo moguće bez menjanja Briselskog sporazuma.

„Vrlo jasno je uređeno Briselskim sporazumom da je jedini ovlašcen za izradu statuta upravljacki tim, koji čine predstavnici srpske zajednice. Takođe, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je Kosovo ratifikovalao, izričit je da mora da se ispuni sve što piše u Briselskom sporazumu“, zaključio je Marić.

Povodom tvrdnji nigerijskih lekara da imaju dokaze da je kosovski ministar Hašim Taci trgovao organima na Kosovu i Metohiji, Marić kaže da to nije ništa novo.

„Imamo izveštaj Dika Martija, specijalnog izaslanika Saveta Evrope, koji je ozbiljno opisao ove navode u svom izveštaju. To je ono što Specijalni sud treba da istraži i nadamo se da ce što pre da bude uspostavljen i da zaživi, kako bi istražio sve ove slučajeve“, kaže Marić.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh