Gradovi

Marić: Puna pripravnost zbog najava kiša

BEOGRAD – Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija sa poplavama u Srbiji mirnija, ali da su zbog najava da će u narednim danima pasti veća količina kiše svi kapaciteti stavljeni u punu pripravnost.

Marić je za RTS rekao da su za Vladu Srbije infomacije RHMZO i kolega iz Rusije, koje se doduše razlikuju, simbol da se mora spremati za najgori scenario.

Kako kaže, do kraja proleća sve snage moraju biti u punoj pripravnosti i vršiti monitoring nad vodotokovima.

„Projekcija kolega iz Rusije kaže da će od 10. do 11. marta pasti od 80 do 100 litara kiše, naše prognoze su znatno niže. Ne mislim da se ljudskim životima treba igrati i verovati jednom ili drugom, ako imate takvu vrstu projekcija i ako vam neko ukaže na mogućnost, vi kao odgovorna država morate da uradite sve da zaštite ljudski životi. Po meni, to je manja šteta nego ne uraditi ništa“, rekao je Marić.

Dodao je da je sinoć formiran Operativni štab Vlade Srbije, koji je u stalnom zasedanju, i da će u toku dana sa strukom biti definisane krizne tačke.

„Podiže se kapacitet svih snaga, i Sektora, vojske i policije i svega što država ima biće narednih dana stavljeno u potpunu pripravnost“, istakao je Marić.

Upitan da li reke u Srbiji mogu da prime tolike količine vode, Marić je ukazao da je ogromna količina vode već pala u prethodnom periodu, da je zemljište natopljeno vodom, te da će do kraja proleća biti potrebna puna pripravnost.

Marić je dodao da to ne govori da bi se stvarala panika, ali da je neodgovorno praviti se da ne postoji mogućnost ozbiljnijeg dešavanja i o tome ne obaveštavati javnost.

Marić je dodao i da je najvažnije da se za novi talas pripreme one opštine koje su već pogođene poplavama, pa će u svih 15 opština u toku dana biti upućene dodatne snage.

Kada je trenutna situacija u Srbiji u pitanju, Marić je kazao da se voda negde brže, negde sporije povlači, da je ogromna količina vode u Lučanima, gde se ona pumpa, ali da je generalno situacija mirnija i ide u pravcu smirivanja.

Foto Tanjug/J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh