Novosti online

Марић: Руси најављују до 100 литара кише, наше прогнозе ниже

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је данас да је ситуација са поплавама у Србији мирнија, али да су због најава да ће у наредним данима пасти већа количина кише сви капацитети стављени у пуну приправност. Марић је за РТС рекао да су за Владу Србије инфомације РХМЗ и колега из Русије, које се додуше разликују, симбол да се мора спремати за најгори сценарио. Како каже, до краја пролећа све снаге морају бити у пуној приправности и вршити мониторинг над водотоковима.

„Пројекција колега из Русије каже да ће од 10. до 11. марта пасти од 80 до 100 литара кише, наше прогнозе су знатно ниже. Не мислим да се људским животима треба играти и веровати једном или другом, ако имате такву врсту пројекција и ако вам неко укаже на могућност, ви као одговорна држава морате да урадите све да заштите људски животи. По мени, то је мања штета него не урадити ништа”, рекао је Марић.

Додао је да је синоћ формиран Оперативни штаб Владе Србије, који је у сталном заседању, и да ће у току дана са струком бити дефинисане кризне тачке. „Подиже се капацитет свих снага, и Сектора, војске и полиције и свега што држава има биће наредних дана стављено у потпуну приправност”, истакао је Марић.

Упитан да ли реке у Србији могу да приме толике количине воде, Марић је указао да је огромна количина воде већ пала у претходном периоду, да је земљиште натопљено водом, те да ће до краја пролећа бити потребна пуна приправност. Марић је додао да то не говори да би се стварала паника, али да је неодговорно правити се да не постоји могућност озбиљнијег дешавања и о томе не обавештавати јавност.

Марић је додао и да је најважније да се за нови талас припреме оне општине које су већ погођене поплавама, па ће у свих 15 општина у току дана бити упућене додатне снаге. Када је тренутна ситуација у Србији у питању, Марић је казао да се вода негде брже, негде спорије повлачи, да је огромна количина воде у Лучанима, где се она пумпа, али да је генерално ситуација мирнија и иде у правцу смиривања.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh