Gradovi

Marić: Srbi u kosovskim institucijama neće biti dekor

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je pred sutrašnju sednicu kosovskog parlamenta na kojoj treba da se bira predsednik Kosova da niko ne treba da očekuje da Srbi u institucijama budu samo dekor.

KOSOVSKA MITROVICA – Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je pred sutrašnju sednicu kosovskog parlamenta na kojoj treba da se bira predsednik Kosova da niko ne treba da očekuje da Srbi u institucijama budu samo dekor.

Sednica kosovske skupštine na kojoj treba da bude izabran predsednik Kosova zakazana je za sutra u 11 časova a kandidati za tu funkciju su lider DPK Hašim Tači i Rafet Rama iz iste partije.

Marić je u izjavi Tanjugu, osvrćući se na jučerašnju sednicu predsedništva Skupštine Kosova koju je napustio predsednik Srpske liste Slavko Simić, rekao da u ovom trenutku može samo da se konstatuje da ono što se dešavalo Simiću na toj sednici nije način kako političari treba da se ophode prema bilo kom predstavniku građana ili bilo koje političke strukture.

“U takvim uslovima, sa takvim ponašanjem, mi sigurno nismo ni milimetar promenili naš stav, mi još uvek nemamo nikakav dogovor po pitanju izbora predsednika i ostajemo otvoreni za razgovore, ali prvo treba da se pokaže poštovanje i ravnopravan odnos”, rekao je on.

Marić je kazao da u bilo kakvim drugim uslovima, jednostavno ne treba očekivati da samo prihvate na gotovo nečije naloge, želje i zahteve.

“Mora se pokazati uvažavanje, nas kao naroda, kao struktutre, kao političke grupacije, na ravnopravnoj osnovi kao i svih ostalih, a ne da se očekuje od nas da budemo dekor i ispunimo formu. To od nas neće dobiti”,zaključio je Marić.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić napustio je sednicu predsedništva Skupštine Kosova u sredu nakon što je, kako je kazao, poziv za tu sednicu dobio sedam minuta pre njenog početka.

Na sednici predsedništva doneta je odluka da sutra bude održana svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj će se birati naslednik sadašnje predsednice Kosova Atifete Jahjage.

Kosovska opozicija, koja traži raspisivanje vanrednih izbora na Kosovu, protivi se izboru Tačija za predsednika, njene pristalice već drugi dan kampuju ispred zgrade vlade i skupštine Kosova a za sutra su najavili masovno okupljanje u Prištini.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh