• BG

  Marjanović (DS): U Skupštini postoji inicijativa poslanika za smenu REM-a i mišljenje saveta

   

   

  Poslanica Demokratske stranke (DS) i bivša predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović podsetila je danas da je grupa od 23 poslanika još u aprilu 2017. godine predala Skupštini Srbije predlog da se po hitnom postupku razreše članovi REM-a, kao i mišljenje saveta, ali da ta inicijativa nije nikada stavljena na dnevni red.

  Marjanović je agenciji Beta rekla da je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) poslao i mišljenje o zahtevu opozicije, ali da nikada postupak nije okončan odnosno da ga predsednik Odbora za kulturu i informisanje nije stavio na dnevni red, što je po zakonu bio dužan da učini.

  Smena članova REM-a i sada je jedan od zahteva na kome insistiraju okupljeni u Savezu za Srbiju i Stručni tim protesta „Jedan od pet miliona“, a o kom je juče bilo reči na okruglom stolu vlasti i opozicije. Predstavnici vladajuće većine medjutim ne žele da ispune taj zahtev tvrdeći da smena članova Saveta REM-a nije u skladu sa zakonom, koji propisuje da je osim zahteva poslanika za smenu potrebno i mišljenje Saveta o razrešenju člana.

  Marjanović je rekla da je neobična odredba zakona kojom sam Savet treba da da mišljenje o svom radu, ali da i to mišljenje u Skupštini Srbije postoji još od maja 2017. godine pošto su poslanici opozicije u aprilu uputili zvaničan zahtev za njihovu smenu.

  Marjanović je rekla i da nije obavezujuće mišljenje članova Saveta koji je inače naveo da su zahtevi 23 opoziciona poslanika „neosnovani“ i da su u inicijativi „paušalno“ nabrojani članovi zakona koji su prekršeni.

  Ona je istakla da je po dobijanju mišljenja odbor morao da se izjasni i razgovara sa članovima saveta, a potom predlog stavi na plenum.

  „Suština je da je procedura nedovršena jer se članovi Saveta REM-a osećaju jačim i od Skupštine koja ih bira i znali su da se o njima neće raspravljati“, ocenila je ona.

  Marjanović je podsetila da je 2017. godine povod za smenu članova Saveta REM bio odluka tog tela da ne prati način na koji mediji izveštavaju o predsedničkim kandidatima što su obrazlažili tehničkim razlozima i istakla da bi razlozi za njihovu smenu mogli danas još dosta da se dopune.

  U tadašnjoj inicijativi koju su potpisali DS, SDS, deo poslaničkog kluba „Nova Srbija Pokret za spas Srbije“ (Sanda Rašković Ivić i Djordje Vukadinovića), poslanici Zoran Živković i Marinika Tepić se ističe da je jedan od osnovnih ciljeva REM-a da doprinosi stvaranju, očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja i zaštiti interesa javnosti u oblasti elektronskih medija, na način primeren demokratskom društvu, ali da REM odbija da vrši ulogu regulatora u skladu sa zakonom, te da su članovi Saveta REM-a „ugrozili rad tog tela zbog čega su odgovorni Skupštini“.

  Navedeno je da Ustav garantuje gradjanima pravo na obaveštenost i pristup podacima koji su u posedu državnih organa, a da je Savet odlučio da ne obavlja poslove regulacije i ne vrši nadzor elektronskih medija tokom izborne kampanje, da ne reaguje na pojave kršenja načela „bez diskriminacije“, da ne objavljuje podatke neprestane 24-časovne kontrole rada medija sa nacionalnom pokrivenošću koju redovno vrši.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com