Gradovi

Marjanović: Hrvati da istražuju NDH, a ne jogurt revoluciju

NOVI SAD – Pokrajinski odbor Srpske narodne partije (SNP) za Vojvodinu zatražio je danas od nadležnih organa, povodom poziva politikologa iz Zagreba Marka Grdešića da učesnici „jogurt revolucije“ svedoče o tim događajima, da spreče takve „podrivačke, neprijateljske i antisrpske aktivnosti, pod firmom socioloških istraživanja“.

Kako se navodi u pisanoj izjavi predsednika Pokrajinskog odbora SNP Velimira Marjanovića, oglas kojim Grešić poziva neposredne učesnike događaja iz 1988. i nudi po 2.000 dinara za informacije o tadašnjim protestima, predstavlja još jednu u nizu antisrpskih provokacija iza kojih stoji vladajuća hrvatska politička i javna elita.

„Umesto da istražuje fenomene iz sramne prošlosti svoje države i nacije, kao što su bili genocidna ‘Nezavisna Država Hrvatska’, maspok, etničko čišćenje srpskog civilnog stanovništva tokom ‘Bljeska’ i ‘Oluje’ ili, možda, okolnosti pod kojima je Baranja 1945. jednim potezom pera otcepljena od srpske Vojvodine i pripojena Hrvatskoj, najveći hrvatski državni univerzitet bi ponovo da otvara pitanje statusa pokrajine Vojvodine u državi Srbiji“, ističe Marjanović.

Vojvođanski odbor te stranke zatražio je od nadležnih državnih organa da odlučno onemoguće takve „podrivačke, neprijateljske i antisrpske aktivnosti, pod firmom socioloških istraživanja“ na teritoriji Srbije.

„Srpska vlada je u julu 1914, rizikujući agresiju tada moćne ‘Žute monarhije’, štitila suverenitet Kraljevine Srbije i odbila tačku 6. austrougarskog ultimatuma kojim se predviđao upliv bečkih sudskih istražitelja u istraživanju pozadine ‘Sarajevskog atentata'“, zaključio je Marjanović.

Foto SNP logo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh