Novosti online

Марке са приказима српских манастира са Унескове листе културне баштине

„Пошта Србије” објавила је крајем јануара прво издање марака „Српски манастири на листи културне баштине Унеска”. Реч је о издању од четири марке, номиналних вредности 23, 46, 69 и 70 динара, на којима су представљени Црква Богородица Љевишка, манастири Грачаница и Високи Дечани, односно Пећка патријаршија, српске светиње са Косова и Метохије.

Уметничку обраду издања, које садржи четири пригодне коверте и четири максимум карте, урадио је Мирослав Николић, креатор марака „Поште Србије”. Техником вишебојне офсет штампе марке су штампане у Заводу за израду новчаница и кованог новца у Београду, у табачићима од по десет комада, на чијим се рандовима налази назив издања на српском, енглеском, немачком и француском језику, као и година издавања. Тираж издања је 65.000 примерака. На маркама се, осим уобичајених елемената, налазе и логотип Унеска и ознака да је културно добро део светске културне баштине.

На марки номинале 23 динара приказана је Богородица Љевишка, црква у Призрену, задужбина краља Милутина. Подигнута је у периоду 1306–1307. године на остацима катедрале из 13. века, која је такође основана на месту старије, ранохришћанске цркве. Црква је историјско седиште епископа призренског Српске православне цркве. Најстарије сачуване фреске у цркви потичу из треће деценије 13. века. На Унескову листу светске баштине ова црква уписана је 2006. године.

Марка номиналне вредности 46 динара приказује манастир Грачаницу, задужбину краља Милутина, његове жене Симониде и сина Стефана. Саграђена је 1321. године и посвећена Успењу Пресвете Богородице. Грачаница је један од најзначајнијих споменика старе српске културе и припада групи првокласних архитектонских остварења свога времена.

Спољна припрата је саграђена крајем 14. века у време кнеза Лазара. Црква је од тесаног камена положеног у редове двојних и тројних редова опека и има пет кубета и три апсиде. Изведена је у естетском и грађевинско-архитектонском савршенству и врло је складних пропорција. На Унескову листу Светске културне баштине уписана је такође 2006. године.

На марки номинале 69 динара приказан је манастир Високи Дечани, посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем – Спасовдану. Задужбина је краља Стефана Дечанског и цара Душана. Изградња цркве Христа Пантократора (Сведржитеља) почела је 1327. године ктиторством српског краља Стефана Уроша Трећег Дечанског, а након његове смрти ктиторство је преузео његов син, цар Душан, за чије је владавине градња манастира и окончана, 1335. године. Манастир је назив „Високи” добио због неуобичајених пропорција за оно доба (дуг 36, а висок 30 метара). Он се на Унесковој листи нашао 2004. године.

Пећка патријаршија, која се налази на марки номинале 70 динара, један је од наших најзначајнијих споменика. Чине га Црква Светих апостола, подигнута око 1250. године, Црква Светог Димитрија, саграђена око 1320, храм Богородице Одигитрије и Црква Светог Николе, сазидани око 1330. године. На Унескову листу Светске културне баштине уписана је пре десет година.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh