Gradovi

Marković: Posao svakoj devojci koja se uda

JAGODINA – Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma izjavio je danas da će svakoj devojci u Jagodini koja je nezaposlena, ako se uda ove godine, biti obezbeđeno radno mesto.

„To je još jedna stimulacija i doprinos lokalne samouprave u borbi protiv bele kuga, koja se u Jagodini sprovodi poslednjih deset godina“, rekao je Marković novinarima.

„To ćemo sigurno realizovati, mi to možemo, pokazali smo to bezbroj puta do sada“, dodao je Marković i istakao da zapošljavanja neće biti, „osim na upražnjena mesta po sili zakona, u državnim i javnim preduzećina čiji je osnivač grad, veću, u novoizgrađenim fabrikama i onima koje će bitu izgrađene do kraja godine u Jagodini“.

On je podsetio da će dogogodišnje opredljenje grada za povećanje nataliteta i borba protiv bele kuge, biti nastavljeni i ubuduće, podsticanjem sklapanja brakova, rađanja i pomoći trudnicama, smanjenjem cena dečijeg vrtića.

Za pomoć trudnicama i porodiljama u budžetu za ovu godinu je opredeljeno 30 miliona dinara, a biće isplaćivano mesečno po 12.000 dinara.

Svakom novorođenom detetu nazaposlnih roditelja, kod rođenja deteta biće isplaćeno po 200 evra u protivdinarskoj vrednosti, dodao je Marković.

Za novorođenčad izdvojeno je u budžetu 20 miliona dinara „i ovo nije od ove godine, da neko kaže zbog izbora, ovo radimo deset poslednjih godina“, dodao je Marković.

Zahvaljujući ovakvom, konkretnom načinu borbe protiv bele kuge, Jagodina je na poslednjem popisu stanovništva imala 430 porodica više, a od 2011.godine, svake godine imamo do dva odeljenja đaka prvaka više, dodao je Marković.

On je podsetio da je 2011. godine, da bi podstakla ženidbu u udaju starijh devojaka i momaka, pre svega onih na selu, Jagodina iz budžeta davala 3.000 evra bračnim parovima, ako je jedan od supružnika bio stariji od 38 godina.

Za takve devojke i momke iz cele Srbije, jagodinska vlast je organizovala svačano upoznavanje uz večeru u Jagodini, a zatim i besplatno sedmodnevno druženje na moru u Grčkoj.

U 2012.godini davali smo za svako novorođeno dete 1.200 evra, dodao je Marković i istakao da je u cilju pospešivanja rađanja, najjeftiniji vrtić u Jagodini u Srbiji, a đaci koji putuju u školu autobusima imaju besplatan prevoz na teritorji opštine, đaci četvrog i osmog razreda osnovne škole besplatno letovanje u Crnoj Gori, a maturanti srednjih škola besplatno letovanje u Grčkoj.

Foto Tanjug/N. Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh