Gradovi

Marković: Za 19 godina se ništa nije promenilo

Marković: Za 19 godina se ništa nije promenilo

BEOGRAD – Kada sam pročitao svoju dramu, napisanu pre 19 godina, na svoje veliko iznenađenje sam shvatio da se apsolutno ništa nije promenilo, izjavio je danas reditelj Goran Marković, povodom nove adaptacije svoje crne komedije „Govorna mana“ iz 1997. godine.

„To je sa stanovišta drame bilo dobro, jer nije bilo potrebe da se bilo šta dodaje, osavremenjuje, menja, ali sa stanovišta života kojim živimo, to je bio užasan podatak, da mi zapravo od 1997. do danas nismo napredovali nijedan milimetar“, kazao je Marković Tanjugu, podsećajući da mu je Narodno pozorište Priština te godine ponudilo da radi tekst.

On je primetio da smo „imali period lažne nade da se nešto može promeniti posle 5. oktobra“.

„To je ugasnulo, nestalo i mi smo sada tamo gde smo bili, tako da je to ustvari jedan tužan podatak. Meni je na kraju krajeva svejedno. Nisam više mlad i radim svoj posao, ali razmišljam kako je ljudima koji su gajili nade i pokušavali da ovde žive za sve to vreme“, rekao je reditelj.

Prema njegovom mišljenju, veliki problem sadašnjeg trenutka je što diletanti uspostavljaju sistem vrednosti i to što je sve što je diletantizam poželjno, a ono što je stručno, umetnički relevantno, ne vredi.

Povodom nove adaptacije svoje crne komedije „Govorna mana“, Marković je rekao da je sprega između političara, biznisa i kriminala bila vrlo jaka devedesetih godina, ali je jaka i danas.

„Mislim da se sada pojavljuje nešto sasvim novo, a to je apsolutni diletantizam u društvu u kome živimo. Celokupna država je popunjena, radna mesta su popunjena sa partijskim poslušnicima koji su apsolutno nemušti, neobrazovani, primitivni, nekopetentni. Kada se to desi na jednom ili tri mesta, u redu, ali kada postane opšta pojava, shvatate da živite u državi diletanata“, smatra Marković, koji ovoga puta i režira svoj komad.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna vlast pokazuje da je apsolutno nezaintresovana za umetnost.

„U socijalizmu su političari plaćali umetnike, finansirali ih. Ovi više ne plaćaju, tako da su umetnici bedni, ali slobodni“, naglasio je Marković.

Predstava „Govorna mana“, u kojoj igraju Tihomir Stanić i dvoje mladih glumaca prištinskog pozorišta – Jelena Orlović i Nebojša Đorđević, premijerno je izvedena 18. januara u Gračanici, a beogradsku premijeru će imati u petak, 12. februara, u Zvezdara teatru.

„Gračanica je jedno mestašce, a publika u sali je bila sastavljena od ljudi iz različitih mestašaca u okolini, tako da je bilo zanimljivo videti te ljude, skupljene na jednom kulturnom događaju. Oni su retko zajedno. Tu je bilo 150 ljudi, ali direktor pozorišta kaže da je to jako mnogo“, ispričao je Marković.

Stanić je rekao Tanjugu da su reakcije publike u Gračanici bile divne i dirljive, ali da neće dozvoliti da ga taj uspeh zavede, jer se o pozorišnoj predstavi može suditi tek posle 100. ili 150. izvođenja.

On se prisetio da je pre dve godine bio na Kosovu i igrao pred malim brojem gledalaca, ali to iskustvo pamti kao „veliko uzbuđenje i radost – stvaralačku i ličnu“, zadovoljan što će imati priliku, zahvaljujući predstavi „Govoran mana“, da češće odlazi na Kosovo.

O aktuelnosti komada, Stanić je kazao da „u raznim segmentima društva mnoge stvari često ostaju iste, neke ostaju iste čak i kada nisu vidljive na prvi pogled“.

„Sad je jako vidljivo da je tekst aktuelan, ali mislim da će biti aktuelan i kad ne bude to vilđivo, zato što uvek postoje ti odnosi, ako ne na nivou države, onda na nivou manjih sredina“, ocenio je glumac.

On je istakao i da ozbiljnom tekstu nije potrebna aktuelnost.

„Svi dobri dramski tekstovi funkcionišu na svim meridijanima i u svim vremenima bez obzira da li su u tom času prepoznatljivi kao aktuelni“, dodao je Stanić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh