Gradovi

Markovićevoj i Komatini produžen pritvor za još 30 dana

BEOGRAD – Viši sud u Beogradu produžio je danas pritvor bivšoj direktorki Agencije za borbu protiv korupcije Zorani Marković, bivšem gradskom sekretaru za urbanizam i građevinske poslove Nenadu Komatini i za još pet osumnjičenih u tom slučaju.

Pritvor im je produžen za još 30 dana, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Oni uhapšeni u velikoj policijskoj antikoruptivnoj akciji „Rezač“ 26. decembra, nakon čega im je određen pritvor zbog osobitih okolnosti da će u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke.

Prošle sedmice u tom slučaju je ukinut pritvor Ljiljani Matović, Zvezdani Cvetanovski i Vladimiru Nikoliću, a jedan osumnjičeni se brani sa slobode.

Osumnjičeni u tom slučaju su i S.S, M.I, S.P, G.S, I.Đ. B.N.

Istraga protiv Markovićeve, Komatine i ostalih se vodi zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili budžet grada Beograda za više od 45 miliona dinara, a repubički budžet za više od 44 miliona dinara.

Policija je nakon hapšenja osumnjičenih saopštila da se sumnja da je G.S. po nalogu vlasnika „Srbijaprojekta“, podneo zahtev za izdavanje Rešenja o upotrebnoj dozvoli za objekat u Ulici Carice Milice, koja je u vlasništvu tog preduzeća.

Sačinivši predlog Rešenja o upotrebnoj dozvoli, G.S. ga je dostavila na potpis Komatini, koji ga je potpisao i izdao upotrebnu dozvolu da je objekat podoban za upotrebu.

Osumnjičenima je na osnovu dostavljene projektno-tehničke dokumentacije, kako se sumnja, bilo poznato da upotrebna dozvola odstupa od građevinske dozvole, koja je izdata na lokacijsku dozvolu u pogledu spratnosti objekta.

Na taj način, osumnjičeni su osnivačima privrednog društva „Srbijaprojekt“ pribavili korist koja se ogleda u pravu svojine na bespravno sagrađenom delu objekta površine 216, 28 metara kvadratnih, čija je tržišna vrednost veća od 1.500.000 dinara.

Vlasnici „Srbijaprojekta“, kako se sumnja, nisu platili naknadu za gradsko građevinsko zemljište od 45.400.820,23 dinara.

Policija je u subotu nakon hapšenja saopštila da se Markovićki na teret stavlja da je tokom 2012. godine, po prethodnom dogovoru sa odgovornim licem preduzeća „Srbijaprojekt“ G.S, incirala postupak za zaključenje Aneksa 1. Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u Ulici Carice Milice o unošenju valutne devizne klauzule.

Nakon toga, Z.C. je sačinila predlog Aneksa i dostavila ga j Lj.M, koja nije obavila kontrolu navedenog aneksa što je bila dužna da učini, nakon čega ga je dostavila pomoćniku odgovornog lica Republičke direkcije za imovinu S.P, koji nije obavio nadzor nad primenom propisa, što je bio dužan da učini.

Aneks ugovora zaključen je bez mišljenja Republičkog javnog pravobranilaštva i bez zaključka Vlade Republike Srbije, koja je jedina nadležna da odlučuje o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu.

Osumnjičeni su na ovaj način protipravno pribavili imovinsku korist preduzeću „Srbijaprojekt“ i njegovim vlasnicima u iznosu od 44.426.921,10 dinara, koji predstavlja razliku između isplaćene i prvobitno ugovorene kupoprodajne cene, i na taj način oštetili budžet Republike Srbije.

U nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine osumnjičena odgovorna lica preduzeća „Srbijaprojekt“ počinili su krivično delo pranja novca tako što su od septembra 2013. do maja prošle godine obavili prenos imovine, iako su znali da ta imovina potiče iz krivičnog dela.

Na osnovu Odluke o raspodeli dobiti koju je donela Skupština preduzeća „Srbijaprojekt“ i preduzeće „Luhton invest“ d.o.o., osumnjičeni G.S je sa računa preduzeća „Srbijaprojekt“ obavio prenos 23.084.807 dinara na račun preduzeća „Luhton invest“ d.o.o, saopštila je policija nakog hapšenja.

Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh