Svet

Maroko suspenduje odnose s EU

„Vlada je ponovila da kategorično odbacuje odluku evopskog pravosuđa“ i optužila sud za „visoko politički karakter“ odluke, koja je po mišljenju Rabata protivna međunarodnom pravu, preneo je AFP.

Evropski sud pravde je 10. decembra poništio sporazum o merama uzajamne liberalizacije u trgovini poljoprivrednim proizvodima, prerađenim poljoprivrednim proizvodima, ribom i ribarskim proizvodima zbog primene u Zapadnoj Sahari, teritoriji koja je četiri decenije pod kontrolom Maroka, a poništenje sporazuma izdejstvovala je organizacija Polisario koja se uz podršku Alžira bori za nezavisnost te teritorije.

„U iščekivanju neophodnih objašnjenja i garancija evropske strane“ vlada je „odlučila da suspenduje kontakte sa evropskim institucija, sa izuzetkom razgovora“ o ovom konkretnom pitanju, rekao je portparol vlade Maroka Mustafa El Kalfi 25. februara.

Na sastanku vlade Maroka šef vlade Abdelilah Benkiran rekao je da se sastao sa predstavnikom EU u Maroku Rupertom Džojem i da mu je preneo odluku, navodi se u video snimku postavljenom na zvaničnom sajtu vlade u Rabatu, navodi AFP.

Briselu ne odgovara sukob sa Marokom, pogotovo zbog uloge te zemlje u borbi protiv terorizma, i odmah nakon objavljivanja odluke evropskog pravosuđa najavljeno je da će Savet EU podneti žalbu, a šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da će EU poštovati međunarodne obaveze, podseća portal EurAktiv.

Odlukom se priznaje da Polisario može da nastupa pred pravosuđem u slučajevima kada na njega direktno i pojedinačno utiče odluka na koju se žali, navedeno je u francuskom listu Mond. Polisario je prvobitno planirao da podnese zahtev za ništavost sporazuma, što bi podrazumevalo i traženje odšteta, ali je zatražio samo poništenje sporazuma.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh