Gradovi

Martinović: Ničija prava se ne dovode u pitanje

BEOGRAD – Predlogom autentičnog tumačenja odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima ničija prava se ne dovode u pitanje, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Aleksandar Martinović.

“Ničija prava se ne dovode u pitanje, već se uvodi dvostruki pravni režim zaštite – jedan po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, a drugi po Zakonu o obligacionim odnosima”, rekao je Martinović novinarima u parlamentu, nakon što je DS iznela stav da taj predlog unižava umetničku profesiju i ugrožava prava fotoreportera i fotografa.

DS je, prema njegovim rečima, pokušala bezuspešno da podigne prašinu i da dezavuiše javnost, posebno deo umetničke javnosti, tako što je iznela stav da se tim predlogom umanjuje pravo umetničkih fotografa.

On je rekao da to apsolutno nije tačno i da sva dela, uključujući i fotografije uživaju zakonku zaštitu.

„Stvar je u tome što se na neka dela i na njihovu zaštitu primenjuje Zakon o autorskom i srodnim pravima. DS gubi iz vida da postoji Zakon o obligacionim odnosima, pa različite fotografije, selfiji, fotografije rupa na putu, praznih rafova i tako dalje ne mogu da se smatraju umetničkom, ali i takva fotografija uživa zaštitu u u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima”, objasnio je Martinović.

Prema njegovim rečima, svako ko na pravi bilo kakvu fotografiju može da

podnese tužbu sudu ako smatra da mu je pričinjena šteta.

Predlog autentičnog tumačenja je dat, dodao je, da bi se sprečila zloupotreba Zakona o autorskom i srodnim pravima i da bi se sudovi rasteretili ogromnog broja parnica za zaštitu autorskog prava.

“Građanima će biti jasno da fotografija ili slika akademskog slikara ne može biti stavljena u istu ravan sa, na primer, fotografijama koje nastaju klikom na mobilni telefon. Takva fotografija uživa sudsku zaštitu, ali ne po Zakonu o autoskom i srodnim pravima, već po Zakonu o obligacionim odnosima”,rekao je Martinović.

DS je, kako je dodao, ovim “dizanjem prašine” htela da stavi u isti koš slike koje imaju ogromnu i neprocenjivu vrednost, koje predstavljaju orginalnu duhovnu tvorevinu, sa fotografijama koje se prave jednim klikom na fotoaparatu ili mobilnom telefonu.

Poslanica SNS Dušica Stojković predložila je autentičnim tumačenjem Zakona o autorskom i srodnim pravima da se autorskim delom ne može smatrati i uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izrađena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh