• Ekonomija

  Masine u Leoniju radile dok su funkcioneri bili u hali

  U pogonu Leonija u Nišu „redovno“ se proizvodilo samo prošle subote, kada je pogon, pred brojnim kamerama, svečano pustio u rad predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega su njegove mašine prestale da rade, a hale ostale bez proizvodnih radnika, nezvanično kaže više izvora iz ove nemačke kompanije, kao i žitelji okolnog naselja.

   U Leoniju tvrde da je niški pogon počeo sa radom, a da u njemu „i sada rade zaposleni na poslovima u proizvodnom procesu“ koji su bili za mašinama prošle subote.

  Vučić je ovaj pogon pustio u rad, a nakon toga, na konferenciji za novinare, držeći u ruci svežanj kablova, kazao da je reč o „prvom proizvodu fabrike Leoni u Nišu, koji je malopre izašao iz ove moderne mašine“.

  „U novom pogonu rade ljudi koji ne kukaju, ne žale se i bore se za bolju budućnost svoje dece“, tvrdio je predsednik i dodao da će u toj fabrici biti zaposleno ukupno 2.200 ljudi, a da je čitava investicija vredna 22 miliona evra.

  Država će subvencionisati otvaranje tih radnih mesta, ali tom prigodom nije saopšteno u kom iznosu.

  Radnici koji su radili za mašinama kazali su novinarima da im je „na poslu- super“, neki su rekli da im je to „prvi posao“, a pojedini da su „još na obuci“.

  Prema nezvaničnim izvorima, nakon odlaska visokih državnih zvaničnika u pogonu su ostali samo radnici obezbeđenja.

  Na fabričkoj lokaciji juče su se mogli videti građevinski radnici, kao i mašine, pošto je u subotu „pušten u rad“ samo prvi pogon, površine 6.000 kvadarata, a još uvek se gradi preostali deo kompleksa, koji će imati ukupno 22.000 kvadrata.

  Stanovnici obližnjeg naselja kažu da na fabričkoj lokaciji uglavnom i viđaju samo građevinske radnike, a da su proizvodni radnici „dovedeni“ samo na dan kada je predsednik prvi pogon puštao u rad.

   Kompanija Leoni je za Danas saopštila da su i danas u pogonu u Nišu „radili naši zaposleni na poslovima u proizvodnom procesu“ koji su bili za mašinama u vreme predsednikove posete.
  Ona je navela da je broj uposlenih u niškom pogonu na dnevnom nivou „između 10 i 50 radnika“, bez navođenja da li među njima ima i proizvodnih radnika.
  Ovaj pogon „od 1. jula svakodnevno radi na aktivnostima instalacije proizvodne opreme, mašina i održavanja proizvodnog procesa“.
  U toku je „validacija proizvodnog procesa“, a zaposleni u novom pogonu „nastavljaju sa obukama i svakodnevnim poslom“, rečeno je u kompaniji.

  Leoni je došao u Srbiju 2009. godine, a ima fabrike u Prokuplju i u Malošištu, kraj Doljevca.

  Prema dostupnim podacima, država Srbija je ovoj nemačkoj kompaniji za zapošljavanje novih radnika odobrila suvencije od više od 31 milion evra.

  Predsednik Srbije je 29. jula, puštajući nišku fabriku Leonija rad, u rukama držao test kabl, a ne „prvi proizvod“ ove fabrike namenjen tržištu, kako se moglo zaključiti.

  U odgovoru kompanije Leoni našem listu navodi se da je tog dana „u novoj fabrici proizveden prvi test kabl na osnovu specifikacije kupca, kompanije BMW“.

  Izvor: Danas

  Z.M.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com