Novosti online

Masovni skupovi za čvršću kontrolu oružja širom SAD

Stotine hiljada demonstranata izašle su danas na ulice širom SAD i drugih zemalja da bi zahtevale čvršću kontrolu oružja.

Skupove je organizovao pokret „Marš za naše živote“ (March for our lives), formiran posle ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu na Floridi 14. februara.

Jedna od osoba koje su preživele taj napad, studentska aktivistkinja Ema Gonsales, govorila je na centralnom dogadjaju u Vašingtonu. Ona je pročitala imena 17 žrtava, a potom je u tišini stajala na bini šest minuta i 20 sekundi, koliko je vremena bilo potrebno napadaču da ubije 17 djaka, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Medju mladim govornicima koji su na skupu u Vašingtonu pozivali na promenu pravila bili su i 17-godišnja Edna Čaves, čiji je brat ubijen u Los Andjelesu, i učenik iz Parklanda Dilejni Tar koji je rekao da će oni „nastaviti da se bore za svoje mrtve prijatelje“.

Okupljenima se obratila i 11-godišnja Naomi Vadler iz Virdžinije, koja je kazala da „predstavlja afroameričke devojčice čije priče ne dospevaju na prve stranice novina u zemlji“.

Na skupu su izložene fotografije učenika i profesora ubijenih u napadima u američkim školama.

Protesti su održani u više od 800 gradova širom SAD i sveta, uključujući London, Pariz, Ženevu, Sidnej i Tokio.

Današnjim skupovima demonstranti žele da iskoriste gnev javnosti posle masakra na Floridi da ubede američke političare da konačno preduzmu odlučnu akciju, koja bi podrazumevala zabranu prodaje vatrenog oružja, navodi BBC.

Ipak, Amerikanci su po tom pitanju podeljeni. Pravo na nošenje oružja zaštićeno je Drugim amandmanom Ustava SAD, a lobi grupa Nacionalno udruženje za oružje (NRA) i dalje ima velik uticaj.

Predsednik SAD Donald Tramp vikend provodi u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi, a Bela kuća je ranije danas pozdravila mlade Amerikance koji protestuju protiv naoružavanja gradjana.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh