• Ekonomija

  Masovno se otkazuju putovanja za Pariz

  pariz napad francuska polciijaFoto: AP Photo/Peter Dejong

  U ekonomske posledice domaći i strani analitičari ubrajaju i pad investicija, pad tražnje robe i obaranje vrednosti akcija na berzi.

  “Posledice se već osećaju i u Srbiji, jer je nekoliko poslovnih grupa otkazalo putovanja na kongrese u Parizu sredinom decembra. Interesovanje turista za putovanja u evropske metropole je potpuno utihnulo”, rekao je za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

  TRGOVINSKI BILANS

  – 283 miliona evra bila je trgovinska razmena Srbije i Francuske u prvih pet meseci 2015.

  – to je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine

  – 130 kompanija okuplja Francusko-srpska privredna komora

  – „Mišlen“, „Lafarž“, „Laktalis“, „Bongren“, Sosijete ženeral banka, Credit agrikole, BNP Paribas neke su od većih francuskih kompanija u Srbiji

  – U Francuskoj živi do 120.000 državljana Srbije, i to najviše u Pariskoj regiji

  – 10.000 turista iz Srbije godišnje poseti Francusku

  On smatra da će posledice događaja u Parizu, ali i terorističkih napada u Tunisu i pada ruskog aviona u Egiptu, biti najteže za autobuske prevoznike i avio-prevoznike, zatim za hotelijere i turističke agente. Seničić podseća da Grad svetlosti godišnje poseti dva odsto srpskih turista.

  Ovo stanje na neki način Srbiji može da donese i benefit jer postoje najave da pojedine grupe turista s Dalekog istoka i Japana odustaju od puta u zemlje EU i žele da dođu kod nas”, ističe Seničić.

  Inače, posledice stravičnog terorizma u srcu Evrope već su se odrazile na parisku berzu, na kojoj su akcije juče pale za 1,1 odsto. Pod najvećim pritiskom su kompanije povezane s potrošnjom i turizmom, posebno industrija luksuznih proizvoda, a francuski analitičari procenjuju da bi mogao pasti i kurs evra.

  Broker Branislav Jorgić očekuje da će događaji u Parizu uticati i na uzdržavanje investitora od ulaganja na naše tržište.

  “Možemo očekivati da strani investitori koji ulažu preko Beogradske berze za trenutak naprave određenu zadršku”, rekao je Jorgić, koji u narednim danima ne očekuje usporavanje robnog prometa s Francuskom.

  Ipak, u udruženju privatnih auto-prevoznika “Srbijatransport“ kažu da je broj putnika za Francusku znatno opao i da najveće posledice trpe dva prevoznika koji imaju najviše linija za tu zemlju.

  NA METI I NAŠI IZVOZNICI

  Ekonomista Saša Ðogović iz Instituta za istraživanje kaže za „Kurir“ da bi zbog terorizma u EU u problemu mogle biti i srpske kompanije, koje svoje proizvode izvoze u Francusku.

  “U Francuskoj će doći do pada tražnje. Njihova ekonomija će najviše trpeti, ali biće i odlaganja poslovnih planova, a može doći i do pojačanih carinskih kontrola”, smatra on.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com