Novosti online

Matić: Sledeće nedelje sastanak sa savetnikom hrvatske predsednice za pitanja nestalih

Specijalni izaslanik predsednika Srbije za pitanja nestalih Veran Matić najavio je da će sledeće sedmice imati prvi sastanak sa posebnim savetnikom hrvatske predsednice za pitanja nestalih Ivicom Vrkićem, sa kojim će napraviti „neku vrstu akcionog plana“ i ciljeva delovanja.

Matić je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da su dvoje predsednika na prvo mesto svoje saradnje stavili pitanje nestalih i da su uočili da postoji problem sa dinamikom rada, kao i da su želeli da imaju još jedan mehanizam za rešavanje tog problema.

Po njegovim rečima, u potrazi za nestalima neophodno je objediniti snage u regionu i napraviti jedinstvenu listu nestalih.

„Treba da učinimo sve da objedinimo snage. Videli smo da u Srbiji postoji 60 udruženja, Komisija (Vlade Srbije za nestala lica), i još neka tela koja se bave ovom temom, nevladine organizacije… Potrebno je objedinjavanje tih snaga na nacionalnom nivou, stvaranje jedinstvenih ciljeva, akcionog plana. Zatim isto tako nešto i u Hrvatskoj, a onda i koordinacija izmedju ta dva tela ili koalicije u jednu jedinstvenu“, rekao je Matić.

Kao jednu od navedenih aktivnosti o kojoj će se razgovarati na najavljenom sastanku, Matić je naveo pitanje neekshumiranih grobnih mesta na teritoriji Hrvatske.

„Brojke su različite, od 40 do 70, a negde se pominje i 250 grobnih mesta za koje se zna da je NN lice ubijeno ili nestalo. To je nešto što bi, ako se uspostavi ozbiljan dogovor dve zemlje, moglo da se završi za dva ili tri meseca“, naveo je Matić.

On je rekao i da smatra da je „apsolutno neophodno“ da se napravi jedinstvena lista nestalih.

Dodao je i da sa srpske strane postoje informacije da je veliki broj dokumenata Srbija dostavila Hagu, koje će u narednom periodu nastojati da dobije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh