Novosti online

Матијевић: И моји укућани једу наше производе

Нови Сад – Мораш бити глуп или луд, како то каже власник индустрије „Матијевић” из Новог Сада, да би користио покварено месо за даљу производњу и тако упропастиш породичну фирму коју развијаш 23 године и која данас запошљава 1.650 људи. Тим речима, Петар Матијевић јуче је новинарима неколико редакција описао своје утиске о афери која му је, наводи он, нанела штету и лично тешко пала. Казао је да није веровао да се те приче тако лако могу проширити интернетом и да ће их поједина штампа и портали пренети, а да нису питали његове технологе о производњи меса.

Држава је, по његовим речима, касно реаговала на наводе бившег радника Индустрије меса „Матијевић” Михајла Чепија о коришћењу наводно поквареног меса за шваргле и друге месне прерађевине.

Сам Чепи, подсетимо, за своје тврдње које је недуго потом порекао, није пружио друге доказе, осим видео-снимака меса за које је казао да иде у даљу производњу иако му је истекао рок трајања, старих барем годину дана. Када их је пре десетак дана објавио, Матијевић је, напомиње он, одмах телефоном звао директора републичке ветеринарске инспекције да би проверили погоне, а ванредна контрола дошла је 1. фебруара. Тада нису утврђени било какви пропусти.

Сусрет са новинарима у кругу фабрике у Новом Саду замишљен је као неформални разговор, како би се остварио „личнији контакт са челницима компаније” – писало је у позиву, и медији се на лицу места уверили у пословање ИМ „Матијевић”. Спремљени су и поклон пакети, али кроз погон нису спроведени уз образложење да је разговор трајао дуже од планираног.

Током више од два сата, Матијевић није причао само о својој индустрији меса, за коју је казао да је породична и да њене производе конзумирају сва његова деца и унуци, он лично и супруга која ту има 30 одсто удела.

Новинаре је ипак највише интересовало ко је неименована конкуренција на коју је прст најпре уперио Михајло Чепи, рекавши да га је она приморала да оптужи „Матијевића”, а потом је то објашњење прихватила и сама ова месна индустрија, одбацујући кривицу са бившег радника.

Матијевић је подсетио да је Чепи у својим оптужбама помињао и неке домаће месне индустрије, али не и иностране. Полазећи од тога, али не понудивши доказе, Матијевић је рекао да мисли да је та конкуренција из једне суседне државе.

Овај привредник пореклом из Хрватске, који у Србији послује од почетка деведесетих година прошлог века, пожалио се новинарима како би можда све другачије било да се зове Петер Милер, уместо Петар Матијевић.

Он је потврдио сазнања, која је „Политика” већ објавила, да је ИМ „Матијевић” против Чепија поднела кривичну пријаву за изазивање панике и нереда. Пријава је поднета 5. фебруара, истог дана када је Чепи објавио снимак свог извињења Матијевићима, а та компанија му је сат-два касније узвратила јавним извињењем за то што га је била оптужила да је, док је радио код њих, наводно био ухваћен у крађи.

У разговору са новинарима, Матијевић је открио како је „Кикиндски млин” који је купио у приватизацији за два милиона евра касније продао хрватском „Агрокору“ за пет милиона евра. Поделио је информацију да је за 50.000 евра изнајмио своју халу у „Необусу” америчком произвођачу ауто-опреме „Делфају” који стиже у Нови Сад. Рекао је, између осталог, да ће за 1.500 хектара ораница у Хрватској које је недавно купио, само на име издашних европских субвенција добити 600.000 евра… Из сваког посла, истакао је, реинвестира у Србију. А то, како каже, није случај код других водећих домаћих компанија.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh