Novosti online

„Матијевић” тужио бившег радника

Ко је крив у „афери „Матијевић””? Михајло Чепи који је оптужио бившег послодавца компанију „Матијевић” да покварено месо користи за даљу прераду, па убрзо покајнички све порекао. Конкуренција која га је, како тврди, на све натерала? Или – инспекција коју је Чепи оптужио за корупцију и недовољну контролу целокупне месне индустрије у Србији. Има ли одговорности „Матијевића” с обзиром на тако тешке оптужбе?

Ово су питања на које ће суд дати коначни одговор. Поступак је већ покренут. Како „Политика” сазнаје у Основном јавном тужилаштву у Новом Саду „Матијевић” је поднео кривичну пријаву против бившег радника 5. фебруара. Односно, истог дана када је Чепи објавио јавно извињење и када је овај случај добио неочекивани обрт и покренуо разне спекулације. Ова компанија оптужује га за изазивање панике и нереда, а за ово кривично дело запрећена је казна од шест месеци до пет година затвора.

Међутим у овом поступку следи дуг процес утврђивања доказа. Једно је сигурно, купци су поново у недоумици да ли је храна коју купујемо исправна и безбедна. Показало се и на овом примеру да

Одговорност на произвођачу
Није тајна да се месо или прерађевине, којима истиче рок трајања, често поново враћају у прераду за производњу јефтиних, углавном барених кобасица или паштета. Ова пракса постоји свуда у свету, па и код нас, међутим да ли ће се нешто употребити у даљој преради одлучује ветеринарски инспектор или технолог који брине о процесу производње. Требало би да је сваки овакав производ исправан и безбедан, а онај ко купује јефтине прерађевине не може очекивати да је то храна високе нутритивне вредности. По речима наших саговорника из производње покварено месо сигурно не може да иде у прерађевине, а да то не угрози јавно здравље или доведе до масовног тровања.По Закону о безбедности хране највећа одговорност је на самом произвођачу који одговара за квалитет и безбедност својих производа, па тиме и за пропусте.

држава нема механизме правовременог реаговања и умиривања јавности у оваквим ситуацијама. Очекивало би се да је реаговала не чекајући покретање приватне тужбе, будући да је реч о изреченој сумњи о нарушавању безбедности здравља потрошача. Тако је остављен простор за сензационализам којима поједини медији прибегавају у својим извештајима додатно уносећи панику.

У Националној организацији потрошача Србије кажу да ће, уколико јавност у догледно време не буде обавештена о свим детаљима ове афере, поднети кривичну пријаву и покренути поступак пред надлежним судом.

– Доста је више играрија на тржишту Србије. Хоћемо да знамо о којој конкуренцији прича овај човек. Ко га је, и на шта, наговорио? Одакле му право да се на овај начин поиграва са јавношћу? Да ли смо прешли можда у нову фазу у којој се пласирањем узнемирујућих информација против конкуренције осваја тржиште, каже Горан Паповић, председник НОПС-а и напомиње да су ових дана имали много позива грађана и да је њихова дужност да ствари истерају на чистац и обавесте их шта је истина.

У индустрији „Матијевић” кажу да им је нанета огромна материјална и морална штета.

– Сумњамо ко је од конкуренције покренуо ову причу. Ми смо предали случај надлежнима, не желимо да коментаришемо нити имамо право. Поднели смо пријаве против Михајла Чепија и против осталих који су у јавности иступали, објављивали неистине и додавали коментаре и тако додатно подизали панику у јавности, изјавила је јуче за „Политику”, Лана Матијевић пи-ар компаније „Матијевић” и кћерка власника ове фирме. Она се, подсећамо, у име компаније извинила бившем раднику након што је признао да га је конкуренција натерала да изрекне све лажи на рачун некадашњег послодавца. На наше питање да ли је то било нужно и није ли баш такав њихов поступак изазвао салву негативних коментара на рачун „Матијевића”, она каже да су реаговали људски.

– Ми смо породична фирма, а не криминалци. Тешко су нам пале оптужбе и коментари људи да смо ми заправо приморали Чепија да повуче изјаву, да смо му претили и дали му новац да то каже. Када смо сагледали ситуацију схватили смо да је он најмање крив, а да је одговорност на онима који стоје иза целе ове приче, каже Лана Матијевић.

Спорне снимке из фабрике „Матијевић”, по њеним речима, Чепи је бележио у више наврата у периоду између 2013. и 2014. године.

– Знали смо да ће их објавити још 2. јануара. Он је на свом профилу писао да има снимке и знали смо да алудира на нас, јер је био седам година запослен у фирми. Али нисмо покушавали да ступимо у контакт са њим, јер се нисмо плашили, зато што смо потпуно чисти. Нисмо међутим знали да ова прича може да оде тако далеко, рекла је Матијевићева.

А отишло је далеко. Можда и даље од компаније „Матијевић”, посебно што је Михајло Чепи у једном од својих снимака оптужио безмало целу месну индустрију да се бави нелегалним пословима у преради, као и да га је „неко од њих натерао да упре прстом у Матијевића”. На овако тешке оптужбе Групација произвођача меса јуче није имала одговор. Како сазнајемо на последњем састанку кланичара и прерађивача (у Србији их има 800), који је одржан прошле недеље, није било речи о случају „Матијевић” нити оптужбама на рачун индустрије.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh