• Svet

  Matis kritikuje Kinu zbog aktivnosti u Južnom kineskom moru (VIDEO)

  Američki ministar odbrane Džejms Matis danas je kritikovao Kinu zbog aktivnosti u Južnom kineskom moru. „Obim i efekti kineskih gradjevinskih aktivnosti u Južnon kineskom moru razlikuju se od onih koje sprovode druge zemlje u nekoliko važnih aspekata“, rekao je Matis na regionalnom samitu odbrane Šangri-La u Singapuru.

  Matis je govorio o „prirodi militarizacije“, kritikujući Peking zbog „potcenjivanja“ medjunarodnog prava, kao i interesa drugih zemalja s kojima se spori oko suvereniteta u tom području.

  Peking smatra da je celokupno Južno kinesko more deo kineske teritorije, ali delove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

  Kina je od 2013. ubrzala stvaranje veštačkih ostrva na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

  SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima i protive se gradnji veštačkih ostrva u tim strateškim vodama.

  Medjunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po kojoj Kina nema osnova za teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, ali je Peking odbacio presudu, navodeći da taj sud nije nadležan da rešava to pitanje.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com