Gradovi

MDLS:Zakon o broju zaposlenih mora se poštovati

BEOGRAD – Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je danas da sprovodi nadzor nad primenom Zakona o maksimalnom broju zaposlenih i upozorilo da će insistirati na striktnoj primeni i kaznenim merama za njegovo nepoštovanje.

Ministarstvo podseća da je 8. janaura istekao rok da nadležni urade nove pravilnike o sistematizaciji i podseća da se Zakonom prvi put propisuje da racionalizacija mora da se sprovodi po principima i kriterijumima koji štite kako efikasnost i funkcionalnost sistema, tako i prava zaposlenih.

„Opominjemo da se ovog puta neće tolerisati greške iz ranijih pokušaja racionalizacije, čije su posledice više koštale državu, nego što su donele uštede“, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, poštovanje Zakona znači da svaki rukovodilac snosi odgovornost za to da se reorganizacijom posla podigne produktivnost i na taj način organizacija uklopi u zadati maksimalni broj zaposlenih.

Ministarstvo je upozorilo da je 8. januara istekao rok da državni organi prema Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih, donesu nove pravilnike o organizaciji i sistematizaciji usklađene sa zadatim maksimalnim brojem, a lokalne samouprave posebne odluke o maksimalnom broju na svojim skupštinama i da će insistirati na striktnoj primeni zakona i kaznenih mera za utvrđene nepravilni.

U postupku praćenja primene Zakona uočene su određene nepravilnosti, a reč je o primerima gde se dovodi u pitanje da li su ukinuta radna mesta ključna za funkcionisanje organizacije, kao i rešenja za raskid radnog odnosa bez jasnog obrazloženja o kriterijumima primenjenim za odluku, bez prethodnih analiza stanja, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sprovodi nadzor o tome da li su doneti pravilnici i odluke lokalnih samouprava u skladu sa Zakonom i principima na kojima počiva racionalizacija.

Nadzor se, kako se navodi, sprovodi u ministarstvima, posebnim organizacijama, Generalnom sekretarijatu, Autonomnoj pokrajini Vojvodine, opštinskim i gradskim upravama, dok Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovodi nadzor u javnim službama i preduzećima na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Vlada Republike Srbije je odlučna da unapredi rad javne uprave, reorganizuje i modernizuje javnu upravu u korist svojih građana i u skladu sa ovim ciljevima, sprovodiće i kontrolisati racionalizaciju na svim nivoima vlasti, ističe se u saopštenju.

foto Tanjug, O. Toskić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh