Gradovi

MDULS predložilo sedam zakona i izmena zakona

BEOGRAD – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je dosadašnji skupštinski saziv (2014/2016) usvojio je ukupno sedam zakona i izmena zakona čiji je predlagač to ministarstvo tako da je sama završnica, pred najavljeno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, pripala resoru koje vodi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Kori Udovički.

Neposredno pred raspuštanje parlamenta poslanici su usvojili Zakon o opštem upravnom postupku, koji upravu transformiše u servis građana, Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kojim se uvodi red u sistem plata i Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, čiji je cilj uvođenje profesionalizacije i depolitizacije u upravu.

Usvojen je i Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, sa ciljem da se postigne veća efikasnost javne uprave uz potrebne uštede, Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji će biti još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije.

Takođe, usvojen je i Zakon o registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava na osnovu koga će biti stvorena baza kadrovskih podataka za efikasno upravljanje ljudskim resursima i praćenje politike isplate ličnih primanja zaposlenih.

Usvojen je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, nakon čega su nacionalne manjine birale svoje članove za nacionalne savete, a posle sprovedenih izbora svi nacionalni saveti su i konstituisani.

Pored toga, održane su tri sednice Republičkog Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije i postupalo se po zakljčcima sa tih sednica, dok je pre izbora ove vlade održana samo jedna sednica, oktobra 2009.

Ništa manje značajna činjenica je, kako se navodi, i da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obezbedilo srednjoročnu sektorsku budžetsku pomoć Evropske unije od 80 miliona evra.

Kako se dodaje, ta sredstva su namenjena reformi javne uprave za period 2016/2018 i obezbeđenja su zahvaljujući verodostojnom radu Ministarstva i uspostavljanju kapaciteta i plana za sprovođenje sveobuhvatne reforme javne uprave.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh