• Gradovi

  Mediji: Napeto na sastanku Abasa i Trampovih izaslanika

  Sastanak palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i savetnika predsednika SAD Džareda Kušnera i Džejsona Grinblata bio je napet, piše danas panarapski list Ašark al-Avsat, pozivajući se na dobro obaveštene palestinske izvore.

  Dva američka zvaničnika su se fokusirala na potrebu okončanja huškanja na nasilje i isplata porodicama palestinskih napadača na Izraelce koji su ubijeni ili su u izraelskom zatvoru, umesto da su se bavili principima rešenja decenijskog sukoba, po modelu dve države, rekli su neimenovani izvori.

  Abas je predstavio svoj stav o vrlo osetljivim pitanjima, uključujući granice, Jerusalim i izbeglice, dok su Kušner i Grinblat govorili o dve pomenute teme.

  Abas je navodno ispoljio bes i odbio da udovolji zahtevu za obustavom isplata, rekavši da je spreman jedino na obnovu trilateralnog američko-palestinsko-izraelskog komiteta koji je zadužen da nadgleda huškanje.

  Po njegovom mišljenju, umesto fokusa na isplate koje on smatra „unutrašnjom stvari sa socijalnom dimenzijom“, pažnju bi valjalo posvetiti potrebi zaustavljanja širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi se pokazale dobre namere. Palestinski predsednik medjutim nije dobio nikakva obećanja da će se to desiti.

  Na sastanku odžanom u četvrtak nije dogovorena obnova pregovora koji su u zastoju više od tri godine. List navodi da je bio evidentno da SAD podržavaju Izrael i da neće biti u stanju da dovedu obe strane do rešenja. Jedan anonimni zvačnik rekao je da će se čekati na ishod razgovora koji se očekuju u Vašingtonu narednog meseca.

  Palestinska delegacija od pet članova otputovaće tamo da se sastane sa članovima američkog komiteta da diskutuje o prioritetima koje su postavile SAD. Izraelska delegacija će takodje predstaviti svoje poglede u Vašingtonu o istim temama.

  Portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejne rekao je da je Abas na sastanku s Trampovim izaslanicima jasno i tačno diskutovao o svim pitanjima finalnog statusa.Ponovio je poziv na model dve države i postizanje održivog i sveobuhvatnog mira.

  Bela kuća je saopštila da su dve strane održale „produktivan sastanak i potvrdile svoju posvećenost napredovanju ka cilju predsednika Trampa o istinskom i trajnom miru izmedju Izraela i Palestinaca koji jača stabilnost u regionu“.

  U saopštenju se dodaje da su Kušner i Grinblat razgovarali s Abasom o palestinskim prioritetima, priznavši potrebu za ekonomskim mogućnostima za Palestince i velikim ulaganjima u palestinsku ekonomiju.

  Oni su se prethodno sastali u Jerusalimu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com