Gradovi

Mediji: Ustaštvo i partizani obelezili saborsku raspravu

ZAGREB – Hrvatska je, nakon celodnevne rasprave, kasno u petak dobila novu vladu, premijer Tihomir Orešković je od svog prethodnika preuzo ključeve Banskih dvora nešto posle ponoći razmenivši pritom par rečenica na engleskom jeziku.

Orešković je Milanovića, naime, upitao na engleskom „da li ima neki savet“ za njega, a ovaj je kratko odgovorio da „nema“.

Milanović je Oreškoviću poželeo sreću, ali je primetio da će mu, ipak, biti lakše nego što je to bilo njemu pre četiri godine.

Novi premijer je novinarima priznao da nije očekivao da će saborska rasprava o novoj vladi trajati 14 sati, kao i da će centralna tema biti ustaše i partizani, ali je dodao da je to demokratija.

Orešković je dobio mandate sa 83 glasa, 61 zastupnik je bio protiv, dok je njih pet bilo uzdržano.

Uprkos napornoj jučerašnjoj sednici Sabora, Orešković se jutros nešto posle devet sati pojavio na poslu na sastanak sa ministrima.

Novinarima je usput poručio „vidiimo se kasnije“.

Glavni cilj vlade novog premijera je, kako je obećano, poboljšanje privrednih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda.

Glavna rasprava u Saboru tokom celog dana vodila se o programu nove vlade, koju je premijer prvi put u istoriji hrvatskog parlamentarizma prezentovao na Powe Point program.

Ipak, deo medija je primetio da je gro rasprave bilo posvećeno izboru Zlatka Hasanbegovića za novog ministra kulture, te da je Hasanbegović, sudeći po raspravi, na neki način Oreškoviću „ukrao show“.

Hasanbegovićevom izboru za ministra kulture usprotivila se čitava opozicija, a među podrškama je bila i ona od poznatog kantautora ustaških pesama Marka Perovića Tompsona koji je svoje fanove pozvao da Hasanbegoviću daju punu podršku i da osude „levi fašizam“, koji, kako je šerovao na Fejsbuku, porizvodi linč nad Hasanbegovićem.

U novoj hrvatskoj vladi nema predstavnika Srba, a Hasanbegović je predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Uoči početka sednice Sabora ispred je bio organizovan protest protiv izbora Hasanbegovića za ministra kuture, a u parlamentarnoj debati Orešković je upozoren da međunarodna javnost piše o teretu „ustaštva“ i „fašizma“ njegove vlade.

Deo hrvatskih medija piše da Hasanbegović ima potpuno pravo da kaže da je antifašizam kojem danas svedoči Hrvatska obična floskula. I ne samo to, već i sasvim jasan mehanizam, ideološko -političkog modela novog pokoravanja i kriminalizacije hrvatskog naroda.

„U Hrvatskoj jedini antifašizam koji u ovome trenutku ima smisla i opravdanja jeste pokret hrvatskog naroda protiv srpskoga nacizma, koji je vojno poražen u Domovinskom ratu, a politički nikada nije osuđen ni poražen i svojevrsni antifašistički pokret protiv crvenoga komunističkoga fašizma, koji i danas ima zakonske i političke naslednike u Hrvatskoj“, navodi desno orijentisani portal Dnevno i dodaje da su baštinici crvenog fašizma Milanovićev SDP i kompletna levica, te strukture koje se danas nazivaju – antifašizmom.

„A naslednici eksponenti velikosrpskoga nacizma su institucije koje zajednički predstavlja SNV, koji su isto tako prigrabili – antifašizam“, navodi ovaj portal.

U taj poredak su se, kako se navodi, vrlo agresivno ugurale sve institucije hrvatskih Srba okupljene oko SNV-a, zatim SDS S koji u gotovo stopostotnom broju predstavljaju Srbi koji su bili „aktivni učesnici agresije protiv hrvatskoga naroda, visoki zvaničnici Republike Srpske Krajine, zatim Srbi koji su bili na području slobodne teritorije Republike Hrvatske, pa, ili su sarađivali sa tadašnjim agresorom o čemu postoje ozbiljni dokazi, ili nikada nisu osudili agresiju i njene nosioce i tu politiku“.

„U Hrvatskoj su danas jedini autentični antifašisti dobrovoljci i vojni veterani koji su odbranili ovu zemlju od srpskoga nacizma. Samo oni imaju autentično pravo u današnjoj Hrvatskoj, pa i u Evropi, da svedoče – antifašizam, antinacizam i antitotalitarizam“, navodi portal Dnevno.

Foto FAH/ Dario Grzelj

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh